Други трима са ранени

Инцидент по време на учение на НАТО край село Чешнегирово, Пловдивско. Един военен е загинал при скок с парашут, други трима са пострадали. Инцидентът се е случил късно снощи, при скокове близо до пловдивското село Чешнегирово. От Министерството на отбраната потвърдиха за NOVA, че инцидентът е станал по време на учението "Swift Response 2019".

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО ВИЖТЕ ТУК

Канадските власти потвърдиха самоличността на загиналия парашутист. Това е Патрик Лабрие. Мъжът е починал от нараняванията си. Според неофициална информация парашутът му не се отворил. Канадската военна полиция започва паралелно разследване.

Инцидентът е станал след 01:00 часа през нощта, когато се е провеждало голямо международно учение на НАТО. Извършвал се е масов въздушен десант. Канадецът е скочил с парашут от един от военните самолети, но най-вероятно поради техническа причина парашутът му не се е отворил.

Тримата американци, които са пострадали при скока, най-вероятно са били много близо един до друг. Те веднага са откарани в университетската болница „Св. Георги” в Пловдив. Оттам отказват официално да съобщят какво е състоянието им. Според източници на NOVA тримата са с множество фрактури и се очаква да бъдат транспортирани във ВМА в София.

„Самото учение започна около 00:20-00:30, а парашутистите започнаха да ги пускат около 01:30 часа. 500 парашутисти трябваше да направят десант. Става въпрос за неотворил се парашут. Това знам”, заяви Христо Атанасов, кмет на Чешнегирово.

Над селото прелетели два самолета С 130- Херкулес. Загиналият военен скочил от първия.

„Не се е отворил парашутът. След като е скочил от самолета не се е отворил парашута, това знам. По-скоро нещо може би техническа неизправност на парашута или на самото нагъване на парашута”, обясни кметът на с. Чешнегирово Христо Атанасов.

Другата версия за смъртта на канадския парашутист е ниската височина, от която скачали десанчиците- между 400 и 500 метра от земята. Не се изключва и влиянието на метеорологичните условия, както и недобра видимост. Над селото е имало светкавици, а в съседния град валял порой. Други трима военни също са пострадали. Вероятно са били близо един до друг при скока.

Двама са прегледани в болница и са освободени. Третият - с комоцио, задържан е за лечение.

Това не е учение на НАТО, а на Съединените щати, обясни подполковник Алисън Делейни.

„Много е специфично. Има различни учения, едни от тях се ръководят от НАТО, други от държави членки на НАТО, които имат собствени учения. Мога да ви потвърдя, че това е учение на Сухопътните сили на Съединените щати. Международно учение. Не е на НАТО”, заяви тя.

Военната прокуратурата и полицията, които поеха разследването по случая засега отказват да коментират трагичния инцидент.

„Един войник е загинал, а трима други са били ранени, докато са участвали във въздушен десант, който е бил част от ръководеното от САЩ многонационално учение Swift Response 19,  провеждано в Чешнегирово, България на 18 юни”, се казва в изявление на Сухопътните сили на САЩ в Европа.

„Скоковете са били веднага прекратени, за да се окаже помощ на парашутиста. Всички пострадали са били откарани незабавно до местната болница, където е била установена смъртта на единия военнослужещ, друг е бил оставен за лечение, а останалите двама са били прегледани и освободени”, се казва още в съобщението.

„Въпреки че вземаме максимални предпазни мерки и се опитваме да смекчим риска чрез стриктно обучение и внимателно планиране, ние трябва да се обучаваме в реалистична среда, за да се гарантира, че нашите сили са готови да реагират на всякакви кризи.

Изказваме искрените си съболезнования на семейството на загиналия войник и неговата военна част. Следван е военният протокол за уведомяване на близките на загиналия. Допълнителна информация ще бъде предоставена от съответните национални власти”, се казва в съобщението.

„Swift Response 2019 е учение, водено от Силите за глобален отговор на  САЩ (U.S. Global Response Force), което се провежда на различни локации в България, Хърватия и Румъния под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа в периода от 11 до 24 юни. Swift Response 2019 демонстрира стратегическото използване на Силите за глобален отговор на САЩ и утвърждава способността на американското европейско командване да изпраща сили с висока готовност до определени зони, като едновременно с това подобрява оперативната съвместимост на съюзниците в НАТО”, се казва още в съобщението.

Въпреки инцидента учението продължава, научи NOVA. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.