10 от платната в експозицията ще бъдат предадени на разследващите

Скандалите около изложбата с фалшификати продължават. Пред камерата на NOVA собственикът на платната обясни, че е бил сигурен, че притежава творба на Сирак Скитник, а не копие от корица на "Кама Сутра". Още поне 10 от платната в експозицията се оказаха фалшификати. Те вече са свалени от галерията и ще бъдат предадени на разследващите.

За да разпознаеш фалшификатите, се оказва, че не е нужно да имаш университетско образование, а само подходящото интернет приложение. Журналистът Емил Георгиев успява да „засече” две от рисунките-менте. С всяка следваща находка - въпросите на специалистите стават все повече.

"Въпрос номер едно - произходът на тези работи. Откъде идват в такова количество", каза бившият директор на Националната художествена галерия доц. Ружа Маринска. 

Отговорите потърсихме от собственика на колекцията – рекламистът, собственик на колекцията Николай Неделчев. "Платната са веществено доказателство и отиват в прокуратурата. В момента сме ги прибрали на сигурно място, за да не изчезнат", каза още той.

ФАЛШИФИКАТИ ВМЕСТО ОРИГИНАЛИ: Мистерия около изложба в София

Платната, които днес са заменени с фото копия, Неделчев купил от столичен антиквар срещу цена от 3500 лева. "Изглеждаха напълно автентично, защото първо бяха подписани с много близки до истината подписи на авторите. Хартията беше състарена, в стил, близък до тези автори. Имаше и печати – на издателствата на Гео Милев", заяви рекламистът. 

Неделчев категорично отрича да е знаел, че рисунките са менте. И ако той се е заблудил, то едва ли фалшификата може лесно да мине през очите на изкуствоведите, смята бившият директор на Националната художествена галерия – доц. Ружа Маринска. 

Проф. Ирина Генова, която е в екипа на изложбата, признава, че видяла част от рисунките само на снимка или през стъкло. "Ужасена съм от личната си некомпетентност по отношение на фалшифицирането на сертификати. Искам да разбера кой е създал това нещо и кои са хората,  участвали в това нещо. По-важното е да се създаде дебатът за фалшификатите, защото това нещо трови цялата наша общност – и колекционери, и галеристи. 

Потърсихме антикваря, продал рисунките на Неделчев. Попитахме го, знаел ли е, че са фалшиви. Той отвърна само с: "На този етап не мога да говоря".  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.