Изложбата „Модернизъм и авангард. Българската перспектива” в столичната галерия „Структура” предизвика дискусия за автентичността на картините в нея

Казусът с изложбата с фалшификати продължава да се заплита. Пред NOVA собственикът на платната обясни, че е бил сигурен, че притежава творба на Сирак Скитник, а не копие от корица на Кама Сутра. Това, заедно с още поне 10 произведения в експозицията се оказаха фалшификати и бяха свалени от галерията.

ФАЛШИФИКАТИ ВМЕСТО ОРИГИНАЛИ: Мистерия около изложба в София

„Аз съм страстен колекционер. Това е нещото, на които разчитат всички измамници. Картините изглеждаха абсолютно автентично – бяха подписани с много близки до истината подписи на авторите, имаше и печати на две издателства. Смятах, че това са сигнали за автентичност”. Това коментира собственикът на колекцията Николай Неделчев.

По думите му в България няма средства, с които могат да бъдат проверени подобни картини. „Някой е искал да ме дискредитира. Надявам се прокуратурата и разследващите органи да стигнат до края”, каза още Неделчев.

ФАЛШИФИКАТИ ВМЕСТО ОРИГИНАЛИ: Как се стигна до скандал с изложба в София?

„Не можем да говорим за прецедент, знаете че това не е прецедент. Преди месец имаше множество репортажи за картините на Майстора. Знаете преди това още колко репортажи има за откраднати картини на Никола Танев, Илия Петров, Ставри Калинов и други”, коментира Вежди Рашидов, председател на Комисията по културата и медиите в НС.

„Проблемът не е дали случаят е прецедент или не. Проблемът е,че това се случва спокойно и безнаказано. И продължава да се случва, защото никъде никой не наказва никого и законът не се изпълнява”, каза още той.

„Тук не става въпрос за някаква картинка или за единичен случай. Става въпрос за срив на пазара на изкуството. В една държава, която няма средства да развива културата си. В една държава, в която са ударени и колекционерите със страх от ментета, бълваме по 80 дипломирани творци в Академията. Това е професия, кой ще ги изхрани тези хора?”, коментира Рашидов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си