Централният вход ще бъде затворен за посетители в рамките на три дни

Започна реставрацията на бронзовия лъв на храм-паметника на връх Шипка. Скулптурата не е поддържана от десетилетия. Докато тече подготовката за традиионните тържества на върха на 24 август, започна изграждането на скеле. Това ще наложи ограничение на достъпа на посетители до експозицията в Паметника в дните 18, 19 и 20 юни. Реставраторите гарантират, че лъвът ще е в отлично състояние през следващите десетилетия.

„През 2016 година започна мащабна дарителска инициатива, която имаше за цел да осигури средства за цялостна консервация и реставрация на най-емблематичната част от паметника – огромния бронзов лъв, който стои на северната стена на монумента”, заяви директорът на НПМ "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

„От вчера започна подготовката за същинската реставрационна дейност, като в момента се изгражда скелето, което трябва да осигури достъп на реставраторите. Очакваме днес или утре тази работа да приключи. Поради тази причина вчера, днес и утре достъпът до входа е ограничен. Който желае, може да посети костницата, в която се влиза през южния вход на паметника”, каза още той.

Консервационно-реставрационните дейности ще се извършат от ДЗЗД „Паметник Шипка 2019“, съгласно Договор между НПМ „Шипка-Бузлуджа“ и Изпълнителя, и ще продължат до 1 септември. Те ще включват цялостно почистване на бронзовата фигура, фугиране и обработка на носещата конструкция против корозия. Договорът е на стойност 111 000 лева.

Още по темата гледайте във видеото.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.