Отговорите - от военни експерти

Две са възможните причини за смъртта на канадския парашутист на военното учение край Чешнегирово вчера. Това твърдят военни експерти. Остава тежко състоянието на американския войник, който също пострада при масовия скок. Според президента румен радев при подобни акции винаги има риск.

Загиналият канадски парашутист е изпълнявал статчен скок на височина 300 метра от земята, разкри председателят на Съюза на българските парашутисти. „Задачата е била да се изпълни скок от пределно ниска височина. В тъмната част на денонощието и да се изненада противникът, да се овладее ключова позиция и да се задържи до подхода на основните сили”, обясни о.р. полк. Сирмо Сирмов.

Според бившия командир на силите за спецални операции, участвал в множество международни учения, включително и на НАТО, две са причините за трагичния инцидент. „Възможно е да е допусната някаква грешка при скатаването на парашута. На следващо място възможно е да е имало пълен или частичен отказ на разтваряне на парашута и той да реагира”, допълни още о. р. полк. Сирмо Сирмов.

Канадски военен загина при учение на САЩ край Пловдив (ВИДЕО+СНИМКИ)

Останалите трима пострадали американски войници най-вероятно са се сблъскали в небето. „Самолетите бяха два, два големи самолета. Първоначално, което можеше да се види в 1.30 през нощта пуснаха контейнери с големи парашути бяха и след това започнаха да пускат парашутисти”, заяви кметът на селото Христо Атанасов.

Според президента Румен Радев трябва време, докато станат ясни причините за смъртта на канадския войник. „Много е важно в тази обстановка да се отчитат всички неблагоприятни фактори. Една такава професия винаги е съпътствана с много такива неблагоприятни рискови фактори“, допълни, че се прави всичко възможно те да бъдат минимизирани, не винаги се успява”, коментира държавният глава.

Кой е военният парашутист, загинал край Пловдив (СНИМКА)

На полигона в Ново село, където се проведе тактическото учение Ответен удар, президентът коментира и сделката за закупуване на нови изтребители за българската армия. "Очаквам правителството да гарантира, че няма орязване на бойните възможности според заявеното от нас и българските данъкоплатци няма да дават парите си нахалос”, добави Радев.

По думите му, проектите за модернизация на Армията, трябва да вървят ръка за ръка, защото не може  да се развива само един вид въоръжени сили. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.