В Бангладеш и Руанда почти 100% мислят, че те помагат

Западноевропейците са най-скептични към ваксините. Световно проучване, направено в 140 държави по света показва, че недоверието към имунизациите расте, а най-голямо е то във Франция и Украйна.

Пред французойката Клое никога не е стоял въпросът дали да ваксинира новородения си син или не.

„За мен ваксините са неизбежна  мярка за превенция и за деца и за възрастни. Вярно е, че към тях има много критики, но смятам, че ползите в глобален мащаб са много по големи от често леките странични ефекти, които ваксините могат да причинят”, споделя тя.

СЗО разтревожена от съпротивата срещу ваксините

Докато Клое има вяра на ваксините, то 33% от сънародниците ѝ имат едно на ум за тях. Глобално проучване показва, че във Франция недовериетио към този тип препарати е най-голямо.

„Една част от хората ги приемат, други са против, но така или иначе родителите ги правят без да си задават много въпроси. Още повече, че голяма част от ваксините вече са задължителни и нямаш избор”, коментира акушерът Винченцо ди Мано. 

Големи колебания относно безопасността и ефекта от ваксините има в Белгия и България. На другия полюс са във Великобритания и Гърция, където процентът на хората,които не одобряват ваксините е под 10.

„Ваксината си остава най-доброто средство за предпазване от заболявания. Шансът да имаме усложнения намалява, шансът да умрем намалява. Няма 100% гаранция”, коментира началникът на отделението по инфекциозни болести в УМБАЛ „Света Анна” д-р Петър Петров.

Над 1000 са случаите на морбили в САЩ от началото на годината

В световен мащаб почти 80% вярват, че ваксините са безопасни, а 7 % са на обратното мнение. Според 84% от хората от имунизациите има полза. В ефекта им се съмняват 5 %. 

„Зависи как се представя имунизацията. Ако се представя фатално всички се отказват от имунизацията и смятат, че добрата храна и чистият въздух са достатъчни - да,но не винаги”, допълва д-р Петров. 

В Бангладеш и Руанда почти 100% мислят, че ваксините помагат. Високо доверие им гласуват и в Египет, Китай и Съединените щати.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.