Вещите са били част от луксозна резиденция от късната бронзова епоха

В долината на река Йордан откриха произведения на изкуството, които са украсявали царски дворец. Откритието е на екип от археолози от университета в Сидни, съобщава БГНЕС. Находките са намерени на територията на древния град Пела. Сред руините на голяма каменна сграда екипът от австралийски археолози е зафиксирал "изключителни" артефакти. Намерени са изделия от дърво, керамика, слонова кост, стъкло и метал.

Вещите са били част от луксозна резиденция от късната бронзова епоха. Учените смятат, че тя е била част от двореца на тогавашния владетел. Сградата е с размери 30 на 30 метра. Анализът показва, че около 800 г. пр. Хр всички помещения са били унищожени от пожар. Екипът експерти от Австралия разказва за още няколко стаи в огромния комплекс. В тях са открити голям брой керамични съдове.

Рязали с лозарски ножици Вълчитрънското съкровище да правят златни зъби

През годините на разкопките експертите са открили повече от 45 стаи. Помещенията са използвани за поставяне на тъкачни машини, съхранение на масло, зърно и шлифовъчни камъни. Разкопани са и монументални входове и кухни. Мощни порти и каменни тераси, според археолозите, датират от 3200-2800. пр.н.е. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.