Експерти съветват да не се влиза в неохраняеми водни басейни

В сряда тийнейджър се удави в река Огоста, край монтанско село. Историята на очевидец разкрива как се е случил инцидентът.

„Децата бяха на панелите в реката около половин час. След което по-голямото, с едно от малките постепенно влизаха навътре. Беше пуснат язовирът на Монтана. Нивото се беше качило от 80 см. на 1 метър. Детето изглеждаше, че не може да плува. Течението го подхвана и на около 15-20 метра по-навътре, след като пристигнах от другия край на брега, за последно го видях, че се показа, потъна и край”, разказа свидетелят на фаталния случай Николай Кръстев.

Тийнейджър се удави в река Огоста

Със засилен контрол от страна на родителите е имало шанс инцидентът да бъде предотвратен, смята инструктор по водно спасяване.

„Могло е, при положение, че е имало родителски контрол. От неговите близки, с които говорих, разбрах, че те са били девет деца  и просто не знаят кое накъде е. За съжаление, водата е била много студена. Ако е могло да плува, детето е имало шанс да се спаси”, коментира Валентин Николаев, инструктор по водно спасяване БЧК – Враца.

Как да се предпазим от инциденти на плажа?

Съветите, които дават експертите, е да не се влиза в подобни неохраняеми водни басейни, защото те крият опасност.

„Ние, от Водното спасяване към БЧК, провеждаме обучителна работа сред малките деца и родителите. Да знаят какви са опасностите в реки и язовири, които не са охраняеми. Всеки трябва да преценява своите възможности и най-важното е да се научи да спазва правилата при къпане и плуване. Реките и язовирите са особено опасни”, съветва инструкторът по водно спасяване.

Повече по темата гледайте във видеото!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.