Всеки втори или трети българин страда от хранителен проблем

Всеки втори, до всеки трети българин страда от хранително разстройство. Статистиката е неофициална, но е достатъчно стряскаща. Сред болимията и анорексията се нареждат две нови заболявания, които може и да не сте чували, но за съжаление набират все повече скорост.

Представете си, че мечтите ни са там някъде горе в небесета. За да ги достигнем трябва да изкачим една голяма стълба. Стълбата към небето. Стъпалата на тази стълба обаче се рушат и всеки път когато изкачим едно, падаме две надолу.

Подобен е и сюжетът на живота на Жаклина. Момиче, което по пътя си към мечтите, пада много пъти. Но успява да стане пак и пак, и пак.

„Моята история е много дълга, много тъжна и с много фуктуации нагоре надолу през последните 15 години. Проблемите ми започнаха на 15 години след неправилна диета. Това, което се случи е, че едновременно се храних здравословно с много хубави храни, но след като не си преценявах количествата вдигах килограми. Започнах да гладувам, беше ми спрял цикъла”, разказва Жаклина.

Опасни хапчета за отслабване се продават свободно в търговската мрежа

По пътя си към мечтите тя се сблъсква с хранителното разтройство наречено „хиперфагия” или „емоционалното преяждане”. „Тъпчех се много след като много дълго време бях на много здравословни храни, после лечебното гладуване и както ми беше спрял цикъла бях започнала да се захранвам и просто се отключи. Отключи се желанието за ядене и имам един месец, който ми е бяло петно, но знам, че качих 10 килограма.”, казва още тя.

Жаклин се криела докато се тъпче. Споделя, че криела от родителите си, че има проблем. Осъзнавала, че има нещо нередно, но в началото не била на ясно какво точно е.

И така след подигравките и емоционалните състояния, в  които изпадала тя се озовала в капана на хиперфагията. „В училище имаше едно момче ме тормозеше, че имах долна част на коремчето. Горе даже имах плочки, но долу имах отпуснато коремче. Съответно постоянно ме подиграваше, това със сигурност допринесе. Имах и дългогодишна връзка - 3 години и половина, първата ми любов, който ме заряза заради това, че ми липсваше контрол, постоянство и дисциплина. Тогава неосъзнавах, че имам хранително разстройство, а осъзнавах, че имам проблем”, казва Жаклина.

Лошото психично здраве може да води до физически заболявания

„Със сигурност е на емоционална основа и няма нищо общо с това, което всеки един от нас може би е имал такива състояния, тоест е бил на рожден ден и е изял две парчета торта или така му се е случило в деня, че не е могъл да се храни и вечерта преяжда става му тежко. Това не е такова състояние. Хранителното разстройство хиперфагия е много сериозен проблем и е свързано с психологични проблеми”, коментира психологът Милена Ташкова.

Репортер: Габриела Махлелиева

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.