Всеки ден за Селин е решаващ

Бебе от Варна чака за операция в Белгия близо два месеца. А решението на чиновниците дойде, едва след като ги попитахме за този случай. През юли 2018 година Юзлем Шабан ражда преждевременно близнаци. Две момиченца. За жалост едното умира малко след раждането. Другото - Селин живее 3 месеца в кувьоз. 

То не вижда с едното око. През ноември 2018-та година детето преминава през лечение в Турция, лечение, което родителите сами плащат. Връщайки се в България получават надежда -  болница в Белгия дава шансове зрението на детето да бъде възстановено оперативно. Скъпоструващата операция е непосилна за семейството, затова подават документи в Националната здравноосигурителна каса на 3-ти май тази година.

Семейството чака повече от месец. Изпуска първата дата за операция - 20-ти май.  „При всяко едно позвъняване от моя страна, се оказва че липсва някаква документация, всеки път се изчаква за някакво становище”, споделя майката на Селин.

„В момента не знаем кои са имената на тия хора, които си слагат подписите под тези решения, кои са тези, които в крайна сметка решават съдбите на тези деца или дали въобще се решават съдбите им”, коментира д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация.

Според бившия директор на Пирогов доц. Спас Спасков няма как всички болни деца да заминават на лечение в чужбина. По негово мнение основният проблем е нарушената комуникация. „Ресурсът на Здравната каса е значително по-голям от този на Фонда, който съществувае и по този начин ще им авъзможност повече деца да бъдат лекувани, но бройката, разбира се, няма как да бъде безкрайна”, коментира доц. Спасков.

“Аз поемам ангажимент да направя изслушване в Комисията по здравеопазване, за да може да се изясни тези 3 месеца, в които функционира, съгласно закона, Фонда за лечение на деца в рамките на НЗОК, какви проблеми има, какви са сроковете за отговор на преписките и какво се случва наистина, за да можем да гарантираме прозрачност”, обеща председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Докато чака за операция всеки ден за Селин е решаващ. „по думите на белгийския лекар, който ще извърши операцията с времето ретината губи своята еластичност, което намалява шансовете на това око да бъде възстановено”, обясни нейната майка.

В отговор за NOVA от Националната здравноосигурителна каса заявиха, че случаят на малката Селим има положително становище още на 14-ти юни. Най-късно в петък майката ще получи документите. По думите на жената обаче едва след нашата намеса , вчера следобяд тя получава обаждане, че е дъщеря й е одобрена. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.