Защо Касата не поема всички лекарства за онкоболните?

Напрежение между ИСУЛ и Здравната каса след смъртта на 6-годишно момиченце. Малката Мими беше болна от левкимия. Въпреки че се лекуваше в българска болница, семейството на Мими получи фактура за 14 000 лв. за скъпи лекарства. След трагичния случай се откроиха два проблема. Единият е свързан с бавеното на протоколи на деца, които трябва да се лекуват в чужбина, а другият с това защо касата не поема всички лекарства, необходими на онкоболните.

 „От медицинска гледна точка правим максималното, за да не лишаваме нашите деца от стандартно лечение. Проблемът не е само в България. Има определен списък с лекарства, които на пръв поглед изглеждат много леснодостъпни. Всъщност, има една тежка международна процедура по регистрация на някои лекарства. Това се прави, за да не се стига до използване на медикаменти, които не са разрешени. Получават се два проблема. Единият е доставката на медикаменти. Другият проблем е, че неразрешените лекарства не могат автоматично да влязат в листата на Здравната каса и да бъдат заплащани от нея”,  заяви за „Здравей, България” началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ проф. Добрин Константинов.

Спешно изслушване в НС и нормативни промени след смъртта на 6-годишно дете (ОБЗОР)

По думите му е важно да се опрости процедурата по която медикаментите достигат у нас. „За съжаление, за да осигурим част от тези лекарства в аптеките по нашите болници, ние трябва да ги платим предварително. Ние сме търговски дружества и нямаме свободен бюджет”, поясни проф. Добрин Константинов.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си