Отговорите от директора на полицията в Пловдив и районния прокурор на Карлово

Масов бой между два враждуващи ромски клана в карловското село Розино се разрази вчера. 44 души са задържани заради участието си в него, а в съботния ден е имало още 8 арестувани. Това съобщи в предаването „Здравей, България” директорът на Областната дирекция на МВР – Пловдив комисар Атанас Илков.

„Във вчерашния ден са задържани 44, които участваха във вчерашния инцидент. Те са задържани за 24 часа по ЗМВР, а в събота са задържани още 8 души, при предходния инцидент. Ситуацията в селото към момента е спокойна. Напрежение няма. Има засилено полицейско присъствие, за да не допуснем нови такива ситуации. В момента там има и служители на „Жандармерия””, обясни комисар Илков.

8 буса на специалните полицейски сили и над 15 патрула с униформени са в карловското село Розино, за да осигурят реда и спокойствието на жителите на населеното място. В ареста остават всички 44-ма задържани при масовия бой в ромската махала. Извършени са 16 огледа и 4 претърсвания, като при тях са иззети много незаконни оръжия, както и боеприпаси.

Конфликтът между два ромски клана избухва в събота. Тогава са ранени шестима и задържани осем души. В неделя вечерта напрежението ескалира отново и се стига до масов бой.

В махалата е имало стрелба, хвърляни са камъни и е имало заплахи с хладни оръжия. Истински погром е имало в къщи, принадлежащи на един от ромските кланове. Потрошени са и превозни средства и прозорци на домове.

След масовия бой с 44 арестувани: Има ли напрежение в село Розино?

"Ситуацията тръгва от старите вражди на двата рода. Възникнало е някакво спречкване, което прераства в това масово сбиване в двата дни", обясни директорът на полицията в Пловдив.

Към момента в Районна прокуратура – Карлово има образувани 3 досъдебни производства – едното от тях е за незаконно притежавано оръжие, а другите две – за хулиганство. Това пък съобщи районният прокурор на Карлово Димитрина Шекерова.  „Направени са 16 огледа и 4 претърсвания. Иззети са огнестрелни оръжия – двуцевни рязани пушки, газови пистолети, и боеприпаси”, обясни тя.

Още по темата гледайте във видеото

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.