Ураганният вятър отнесе покрива на кооперация в центъра на града под тепетата

Започна оглед на щетите след мощната буря, която мина вчера през Пловдив. Силният вятър отнесе покрива на жилищна кооперация. А синоптиците предупреждават, че днес времето в страната може да бъде още по-опасно.

Най-големи са щетите в кооперация в центъра на Пловдив. Ураганният вятър събори покрива на блока. Огромната конструкция, която е около 100 квадрата със страшна сила се е стоварила в двора на жилищната сграда. Наоколо има огромни отломки от паднали тенекии, дървени греди и дъски с пирони. На над 85 сигнала е реагирала пожарната в понеделник вечерта. Повечето от тях са били за паднали дървета по улиците на града.

4 области под риск от опасни порои и градушки

Силен тътен разтресъл 5-етажния блок по време на бурята. Така семействата, живеещи в него разбрали, че ураганният вятър е отнесъл покрива на сградата. „Беше много страшно. За втори път става това”, казва Мария Петрова.

Цялата покривна конструкция от метални платна, дървени греди и тухли е на земята. Щетите са за десетки хиляди левове. Покривът не е застрахован.

Сега 8-те семейства, живеещи в блока ще трябва да поемат разходите. Запоследно покривът бил ремонтиран преди 20-години.

Мощната буря преминала през Пловдив събори огромни дървета, премазвайки паркираните под тях автомобили. Над 10 коли са смазани.

На 85 сигнала е реагирала пожарната във вторник вечерта, включително и за наводнен приземен етаж на болница. Най-много са били повикванията за отстраняване на паднали дървета. "Разговаряли сме с кмета. Общината ще предприеме мерки хората да бъдат изведени и настанени на безопасно място, евентуално ако се усложни обстановката", обясни гл. инспектор Цвятко Дешев от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив. Въпреки че улиците се превърнаха в пълноводни реки и езера, деца използваха наводнението, за да се разхладят в жегата.

Над 30 къщи е отводнила пожарната в Стамоблийски,Карлово и Хисаря. В карловското село Сушица пропадна мостът и може да се срути. В карловското село Бегунци пороят е изровил почти всички улици.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.