Ще се изпълнят ли строгите наказания?

Затвор за оскверняване на руски паметници. Това заплашва всеки, посегнал на монумент, почитащ паметта на загинали руски войници. Предложението е на руското министерство на отбраната и в момента е подложено на обществено обсъждане.

През 2014-та Марта Георгиева прекарва няколко часа в ареста. Задържана е заедно с трима свои приятели,защото изписват върху паметника на Съветската армия думата ”окупатори”. 

"Не може в центъра на столицата ни да възхваляваме този, който ни е унизил националното достойнство. И естествено, един човек като родолюбец дори би следвало да каже: "Чакайте хора, вие сте окупатори", каза общинският председател от ДСБ Марта Георгиева.

Защо германец почиства паметници у нас?

За други обаче подобни деяния са недопустими, а историята трябва да се пази и уважава.

"Tова във всяка цивилизована държава се нарича вандалски акт. Паментници има във Виена, Берлин и те трябва да се пазят, така че фашизмът никога повече да не се възроди", каза още председателят на форум "България - Русия" Светлана Шаренкова. 

Сега руското министерство на отбраната предлага строги наказания за посегателствата върху военните си паметници. Сред тях са глоба, която може да достигне 42 000 евро, принудителен труд, затвор до 4 години както и забрана за влизане в държавата.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.