Инспектори и униформени проверяват има ли нарушения в гимназията

Училище в Ботевград изкара среден успех на матурите 2,87. Впечатляващо ниският резултат и големият брой отсъстващи ученици станаха причина образователни инспектори и полиция да влязат в училището на проверка за нередности.

„По-брутална и по-левашки изпълнена не проверка, а акция на колегите от Регионално управление на образование, съвместно с полицията, не съм виждал. Чувствам се унизен. По-голямо унижение не съм изживявал в живота си”, коментира един от учителите в Техническата професионална гимназия „Стамен Панчев”.

По думите му полицията е нахлула в училището без заповед от прокурор, като целта е била обиск на документи.  

Въпрос от матурата по БЕЛ предизвика напрежение сред деца и родители

„На входа забелязах униформена полицайка до потртиерката. Портиерката беше изключително притеснена и ми каза, че са й взели ключа и за заключили входа на училището. Видях и друг полицай, който тичаше към останалите изходи и входове. Не знаех какво се случва. Реших, че става въпрос за акция по претърсване, залавяне на престъпник или нещо подобно”, каза зам.-директорката на училището.

По думите й пред сградата е имало учители и ученици, които не са били допуснати вътре. „Отидох в учителската стая, където бяха трима полицаи, заедно с инспектор и се развиках. Бях наистина възмутена от това, което се случва. Не виждам защо идващите ученици и колеги трябва да бъдат наказвани и унижавани по някаква причина”, каза още тя.

„Колегите разказват прекалено драматично случилото се събитие. Беше извършена нормална рутинна проверка. Причината да потърся служители на МВР беше провокирана от предишни проверки, които извършихме в училището. При двете последни проверки от ръководството на училището се опитаха да манипулират резултатите”, заяви Росица Иванова от РУО – София област.

Увеличава се броят на зрелостниците с максимален резултат на матурите

"По време на предпоследната проверка в училището, когато проверявахме присъствието на учениците на първия и третия етаж, на втория етаж пристигаха нови ученици. В последствие разбрах, че са идвали с таксита. Предполагам, че са били викани от ръководството", каза още тя.

Директорът на училището категорично заяви, че това не е така и твърденията на Росица Иванова звучат смехотворно. „След всяка проверка експертът ми дава протокол, който аз подписвам. Всички протоколи са закопчани в папка. Те казват, че директорът е направил всичко възможно, за да могат учениците да бъдат в училище според закона”, коментира Катя Ценева.

"При едно от посещенията имаше разместване на ученици между класовете. Докато колегата проверява на единия етаж, учениците се преместват на другия етаж. В последствие разбрах от наш служител, че са пристигали ученици с таксита", обясни Росица Иванова от РУО - София област.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.