Какви са мерките срещу инцидентите по пътищата в съседните ни държави?

До три години затвор за шофиране след употреба на алкохол - това е една от тежките санкции за пътни нарушения, които Гърция въвежда от 1 юли, предава DarikNews

Какви са санкциите за шофьорите нарушители в съседните ни страни?

От 1 юли в Гърция влизат в сила промени в Наказателния кодекс, които предвиждат до три години затвор или парична глоба за шофиране след употреба на алкохол. Такива са санкциите и за водачи, които управляват кола, ако са психически или физически изтощени. За шофиране по национални или регионални пътища обратно на посоката на движение, по тротоари или площади, както и за неизправен или претоварен автомобил, също има наказания.

Засиленият контрол по пътищата ще продължи до края на летния сезон

Една година лишаване от свобода е наказанието за шофьор, изложил на риск живота на трето лице, а 10 години - за причинена тежка телесна повреда. При смърт на повече от един човек е възможна присъда доживотен затвор.

При невнимателно шофиране, което може да предизвика опасност за живота на трети лица или повреда на чужда собственост, се предвижда до две години затвор.

Масови нарушения в бус лентите в София

Информация за пътуващите и в югоизточната ни съседка:

Електронната система за плащане на наложени глоби на чужди граждани в Турция не отчита суми под 20 турски лири, съобщават от българското Външно министерство.

Фишовете за неплатени пътни такси под 20 лири могат да се платят на митническото гише. 

Турция вече събира глоби от чужденците на граничните пунктове

Автоматичната система за плащане на наложени глоби и санкции беше въведена на 11 април. Те се заплащат срещу издадени от турската страна квитанции с пълните задължения. Сумата може да се обжалва, но само след заплащането й.

Генералното консулство на България в Одрин е готово да съдейства на българските граждани на дежурния телефон: +90 533 6298164.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.