От Белият дом обявиха, че Тръмп ще бъде посъветван да наложи вето върху законопроекта

Демократите в Камарата на представителите на САЩ одобриха помощ от 4,5 млрд. долара за хуманитарна помощ на южната граница,  съобщава Би Би Си. Няколко смъртни случая на мигранти, съчетани с доклади за "жестоко пренебрегнати" деца на граничната патрулна станция на Тексас, помогнаха за оформянето на дебата. Законопроектът обаче е изправен пред труден път през контролирания от републиканците Сенат, който обмисля конкурентен законопроект с по-малко ограничения за това как граничните агенции могат да харчат парите.

"Версията на демократите съдържа няколко строги правила, определящи, че средствата могат да бъдат използвани само за хуманитарна помощ и не за имиграционни нападения, и не за места за задържане, и не за гранична стена, се казва в изявление на председателя на Комисията по бюджета Нита Лоуи.

Одобрението на помощта премина с 230 на 195 гласа - с няколко демократи, които отказваха да я подкрепят.

От Белият дом обявиха, че президентът Тръмп ще бъде посъветван да наложи вето върху законопроекта.

Съдия спря новата политика на Тръмп за мигрантите на границата

Политиката на Тръмп на "нулева толерантност" беше обявена в началото на 2018 г., когато беше взето решение децата да бъдат отделяни от родителите им и настанявани в държавни приюти. Въпреки съдебната заповед, която изисква от семействата да се съберат отново и да се сложи край на раздялата, миналата година децата останаха в приютите. Достъп до децата беше осигурен само на няколко адвокати до съоръжение в Клинт, Тексас. Те съобщиха за ужасяващи условия вътре, в които деца под 10 години се грижат за бебета и е масово пренаселено. По думите на един от адвокатите децата са били „заключени в ужасяващи клетки с една отворена тоалетна в средата на стаята“. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.