Делото на втора инстанция е на финалната права

Апелативният специализиран наказателен съд изслушва пледоариите по делото срещу бившия кмет на село Галиче Ценко Чоков, съобщава БГНЕС. На днешното заседание Чоков дойде в инвалидна количка, придружен от съпругата си. В залата влязоха синът му Мартин Чоков и частните му обвинители.

Снимка: БГНЕС

На 10 май 2019 г. той беше осъден от специализирания наказателен съд на 4 години и половина затвор за отвличане, побой и палеж на автомобил, а синът му Мартин Чоков и още две момчета получиха присъда от по 4 години.

Ценко Чоков отново под домашен арест

Пред БГНЕС адвокатът на Чоков, Иво Найденов каза, че иска заседанието да се отложи. Същото искане направи и в зала като се обоснова, че това се налага заради отсъствието на адвокат Илиян Василев. Найденов поиска и да бъде назначена и нова съдебно-медицинска експертиза, която да установи, тъжителят Веселин Тушинов дали му е причинена лека или средна телесна повреда, вследствие на нанесения му побой. Според адвоката на Чоков двете експертизи си противоречат, тъй като в едната е посочено, че на Тушинов му е причинена лека телесна повреда, а във втората – средна.

Снимка: БГНЕС

„Ако съдът ги уважи, следва друга дата. Ако не - следват пледоарии. Ние сме на финала на втора инстанция. Обжалвали сме присъдата, която е на първа инстанция. Има протест на прокуратурата, има наша жалба от наша страна“, заяви Найденов.

Въпреки изложените факти, съдът отказа да отложи заседанието, както и да назначи нова съдебно-медицинска експертиза.

Преди започването на четенето на пледоарии, Иво Найденов поиска тези на Ценко и Мартин Чокови да бъдат четени в друго заседание. Това искане беше прието от магистратите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.