Рокадите бяха гласувани по време на Пленума на партията в неделя

Валери Жаблянов беше изваден от състава на Изпълнителното бюро на БСП, а нови 7 стават негови членове. Това бе решено на Пленума на левицата в неделя.

Отстраняването на Жаблянов, прието с 61 на 23 гласа, бе предложено лично от лидера на социалистите Корнелия Нинова.

Напрежение в БСП, след като Нинова оттегли оставката си (ОБЗОР)

"В БСП настъпиха дълбоки промени през последните месеци и дори години. Критичното мнение се отстранява с всички възможни средства. Политиката, която се води от председателката, деформира всички вътрешни механизми за контрол в партията. Постепено се установява едноличен режим на управление", коментира преди Пленума Валери Жаблянов.

С 52 гласа "за" и 7 "против" в Изпълнителното бюро бяха приети Весела Лечева, Асен Гагаузов, лидерът на младежкото БСП Николай Бериевски, зам.-шефката на Столичния общински съвет от квотата на червените Милка Христова и депутатите Георги Свиленски, който подаде оставка като шеф на предизборния щаб, Манол Генов и Стоян Мирчев. Така съставът на Бюрото се увеличава на 21 души. 

"Право на председателя е да прави промени в Изпълнителното бюро. Аз лично, като градски председател, съм го правил два пъти в последните шест години. Нека да видим какви са мотивите на председателя, какво иска да засили с оглед на предстоящия местен вот. Защото най-важното е днес да осъзнаем, че ни престои битка и тя е решаваща", заяви Калоян Паргов.

След като стана ясно, че социалистите ще трябва да връщат надвзета субсидия от 4 милиона и 300 хиляди лева, Националният съвет преразгледа бюджета си до края на годината.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.