Защо Валери Жаблянов беше отстранен от Изпълнителното бюро - коментар на депутата Александър Симов

„Валери Жаблянов не изчезва никъде. Той остава народен представител. Не смятам, че изваждането му от Изпълнителното бюро на БСП означава край на обществения му живот. Не сме го изгонили. Това беше предложение на Корнелия Нинова. Има няколко причини за това решение. Първо, липсата на доверие към неговата дейност. Второ, той отсъстваше от заседанието на последната парламентарна асамблея на Съвета на Европа. Това беше важно гласуване, а той не беше там. Не беше уведомил ръководството на партията достатъчно рано, че няма да присъства, за да може да пратим негов заместник”. Това заяви депутатът от БСП Александър Симов по повод отстраняването на Жаблянов, което беше гласувано в неделя на Пленума на левицата.

Валери Жаблянов беше изваден от състава на Изпълнителното бюро на БСП по предложение на Корнелия Нинова, а нови 7 стават негови членове. Това бе решено на Пленума на левицата в неделя. "В БСП настъпиха дълбоки промени през последните месеци и дори години. Критичното мнение се отстранява с всички възможни средства. Политиката, която се води от председателката, деформира всички вътрешни механизми за контрол в партията. Постепено се установява едноличен режим на управление", коментира преди Пленума Валери Жаблянов.

Жаблянов аут от ръководството на БСП, избраха нови 7 в Изпълнителното бюро

По думите му БСП не е партия в едноличен режим на управление. „Лидерът има право да избере екипа, с който да работи”, категоричен е Симов. Според него оставката на Нинова е била правилен ход за времето си, но това вече не е актуална тема. Той допълни, че напрежението в партията е приключило. 

Напрежение в БСП, след като Нинова оттегли оставката си (ОБЗОР)

В ефира на NOVA депутатът коментира и кой е основният проблем в партията. „Някои хора се опитаха да представят личностните си различия като идеологически.Точно това пречи на  БСП в момента”, смята БСП Александър Симов. По думите му на пленума напрежението е било потушено. 

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.