Семейството твърди, че трябва да подава документи за вече одобрено лечение

Пореден сигнал от родители на тежкоболно дете за административни неуредици в Здравната каса. След прехвърлянето на процедурите за лечение в чужбина от Фонда към Касата, се наложило семейството на 16-годишното момче отново да подава документи за вече одобрено лечение и да си търси преводач за чуждата клиника.

Малко сред раждането на сина си Даниел – Аника разбира, че детето има животозастрашаващо заболяване на бъбреците. "17-дневно бебе беше, когато се установи проблемът", разказва майката на 16-годишния Даниел - Аника Тодорова.

След 15-годишно лечение у нас и над 10 операции, миналата година Даниел е изпратен за операция и последващи контролни прегледи във Франция – с финансиране от Фонда за деца. След като Касата поема функциите на Фонда, от там уверяват семейството, че не се налага да кандидатстват отново за лечение. Наскоро се оказва, че има промяна.

"Ще трябва да се започне от начало, пак да се вадят и носят документи. Тепърва ще се вземе решение от комисия", обясни още Тодорова. Междувременно Даниел трябва да отиде на пореден контролен преглед във Франция. Майка му получава обаждане от жена, която им помагала при престоя във Франция.

Бави ли Здравната каса решения за лечение на деца в чужбина?

"Тя ме пита дали ще пътувате и дали пристигнахте. Аз казвам, че не знам къде ще пътувам. Никой не ми е звъннал, че детето трябва да е в клиниката в 8:30ч. на 20-ти",  заяви Аника Тодорова. В продължение на дни тя опитва да влезе в контакт с Касата през телефон, от който са й се обаждали дотогава, но не успява.

Най-накрая й връщат обаждане. "Казвам, че нямам номер на решение, а те, че без номер на решение, не се знае дали ще има пътуване и ми затвориха телефона. Във вторник в 9 часа ми звънят и казват, че полетът е в сряда, в 7:30ч. А аз трябва да подготвя детето. Това са сонди, медикаменти, дрешки, документи", добави майката на 16-годишното момче.

НЗОК поема дейността на Фонда за лечение на деца (ВИДЕО)

Във Франция ги чака нова изненада. "Отиваме на контролния преглед и нямаме преводач. Никой от Касата не ми звънна да каже: "Ние не намерихме преводач", обясни Тодорова. И още – на 27 юни майката получила обаждане от Касата, че е готово решението, което тя трябвало да представи във френската клиника седмица по-рано – на 20 юни.

"Няма как един родител да бъде спокоен при такова отношение", каза Аника. Междувременно, става ясно, че трансплантацията на бъбрек не може да се отлага повече. Най-вероятно донор на Даниел ще бъде майка му, а семейството започва да събира средства – в случай, че се наложи момчето спешно да замине за чужда клиника.

От Здравната каса отговориха, че преводач нямало, защото семейството на Даниел не е заявило предварително. Родителите имали график на планираните прегледи, а решението за финансиране не било забавено. От Касата го изпратили седмица по-рано със специална куриерска фирма.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.