Голяма част от информацията за смъртоносния инцидент е държавна тайна

Държавна тайна е голяма част от информацията за смъртоносния инцидент на свръхсекретна военна подводница в Русия. Пожарът, при който загинаха 14 моряци, е станал в понеделник, но новината беше оповестена вчера.

Дни след инцидента, Москва мълчи за вида на плавателния съд и за причините, довели до пожара в Баренцово море. Говорителят на Кремъл обяви, че подробностите са строго секретни. А Министерството на отбраната се ограничи да каже, че става въпрос за научно-изследователски плавателен съд, извършващ проучвания в руски териториални води.

Снимка: EPA/БГНЕС

„Това не е обикновена подводница, а като научно изследователски плавателен съд. Екипажът е от професионалисти. По първоначални данни, 7 от 14-те загинали са капитани първи ранг, двама са герои на Русия", каза президентът на Русия Владимир Путин.

Медии твърдят, че това е един от най-секретните плавателни съдове в руския Северен флот -  ядрена подводница АС-12 „Лошарик". Тя е предназначена за специални операции на големи дълбочини, най-вече прерязване на подводни кабели. По непотвърдена информация, петима оцелели членове на екипажа са в болница.

Русия напусна Договора за унищожаване на ракетите със среден и по-малък обсег

"Екипажът е действал геройски в критичната ситуация. Евакуирали са цивилен служител от горящия отсек и са затворили входа зад него, за да предотвратят разпространението на пожара, докато се борят за оцеляването на плавателния съд", каза още министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу.

Руските власти не съобщават дали подводницата е ядрена, дали реакторът й е засегнат и има ли повишени нива на радиация. Според данни на Норвегия, няма изменение на радиационния фон. Президентът Путин нареди на министъра на отбраната: "Искам да заминете за Североморск, за да чуете докладите лично и да помогнете на комисията по разследването, за да установите точните причини за трагедията”, каза той.

Анализатори сравниха случая с начина, по който съветските власти укриват аварията в Чернобил през 1986 г. И си припомниха трагедията с Курск, която през 2000 година след експлозия на торпедо уби всички 118 души на борда.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.