Полицаите вземат по 25 стотинки на час за нощните смени

Полицаи и надзиратели излязоха на протест навръх празника на МВР. Основното им искане е за по-добре платен нощен труд. В момента полицаите вземат по 25 стотинки на час за нощните смени. Искат да получават поне 1 лев.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА

Актът на недоволство се състоя пред сградата на Министерски съвет. Служителите на реда споделиха, че не се чувстват празнично, а по-скоро са ядосани. Вътрешният министър заяви по-рано днес, че разбира исканията им и търси начини за решаване на проблема.

„Ненормално е в европейска държава, в 21 век, да се плащат 25 стотинки нощен труд. Не вярвам другаде да го има това нещо”, заяви участник в протеста.

„Не мога да се чувствам празнично. По-скоро се чувствам ангажиран и ядосан на бездействието на институциите”, коментира пожарникарят Антонио Славов.

Празник няма и за колегата му от Малко Търново Дарин Ковачев.Той е изминал 400 километра до София, за да се чуе гласът на недоволните. „И сега ли за една нощна смяна ще получаваме една допълнителна дажба хляб. Аз няма да обяснявам какво причинява нощният труд на хората, които го упражняват”, коментира Валентин Попов.

„Заявяваме, че сме готови и на компромис. Че няма пари, да съгласни сме, бюджетите трябва да се планират. Когато стане поне левче, тогава ще прекратим нашите искания”, категоричен бе Вергил Христов, заместник- председател на СФСМВР.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов се съгласи с исканията на протестиращите полицаи и обясни, че той и другите министерства търсят решение. "Аз казах, че съм съгласен, че това е ниско заплащане.  Но за да има по-високо такова, трябва да има възможност и от бюджета, което се надявам да намерим”, коментира вътрешният министър.

Полицаи на протест с искане за по-високо заплащане на нощния труд

По-късно министърът на правосъдието Данаил Кирилов прие представители на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ). Неформалната среща бе предложена инцидентно от министър Кирилов след разговор със синдикалисти пред Министерство на правосъдието.

Те запознаха лично министъра и неговия заместник проф. Николай Проданов с исканията си за увеличаване на възнаграждението за нощен труд. По време на обсъждането бе достигнато до съгласие конструктивния диалог между ССЗБ и Министерство на правосъдието да продължи.

В протеста на полицаите се включиха и служители на затворите в България. Подкрепиха ги и лекари и професионалисти по здравни грижи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.