Порои с гръмотевици и опасност от наводнения в 7 области

Добре очертана и изразена зона с ниско атмосферно налягане определя времето над Балканския полуостров. У нас валежите ще обхванат цялата страна от запад на изток и ще продължат с прекъсвания през целия ден. Ще вали интензивно, на места и продължително. Очакват се гръмотевични бури, силен вятър и градушки. Привечер и през нощта срещу четвъртък преваляванията ще спират  първо в Западна, а по-късно - и в Източна България.

За цялата страна са в сила предупреждения за опасно време. В Северна и Централна България количествата на валежите ще бъдат 35-40 литра на квадратен метър, а в най-южните и източните райони има условия да паднат до 80 литра на квадратен метър за денонощието.

Дневните температури ще са пролетни. В северната половина на страната ще варират между 21 и 24 градуса. На юг ще бъде малко по-топло  –  от 24-30 градуса.

Черноморието също попада в плен на лошото време. Валежите там ще са по-значителни следобед, привечер и през нощта. Почти по цялото крайбрежие се очакват значителни количества дъжд, в южните райони - и с гръмотевични бури. Температурите през деня ще бъдат около 25 градуса на въздуха и 24-25 - на морската вода. Морето ще е спокойно, с височина на вълните до метър.

От четвъртък до събота се очаква хладно, но сравнително сухо време. Дневните температури ще се повишат с градус-два, но от неделя и в началото на новата седмица отново ще захладнее и превалява.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.