Коментират Александър Иванов от ГЕРБ и Пенчо Милков от БСП

"Предложението на ГЕРБ не е изобщо да отпадне машинното гласуване, а да не го прилагаме за следващите местни избори". Това заяви депутатът от управляващата партия Александър Иванов в ефира на „Здравей, България”.

Отменят машинното гласуване - първо за местните избори

„Вслушахме се в аргументите на ЦИК, на Венецианската комисия и на Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа и на много други организации, не на последно място „Информационно обслужване”, защото е важно да си зададем въпроса дали машините изпълниха основното си предназначение ,а именно да бъде по-лесен вотът за гражданите, да бъде по-достъпен, да завършат по-бързо и без грешки изборите. На повечето от тези въпроси отговорът е не. От всички гласували на европейските избори само 7,5 % са използвали машините или 27% от секциите с машини. Това не доведе до 0грешки на изборите. Видяхме, че има грешки при отчитането на преференциите. Докато за тези избори това не повлия на резултата, за следващите избори, където имаме гласувани 6000 машини за момента да бъдат в местните избори, където отчитането на преференциите за общинската листа – това може да създаде проблеми и до касиране на избори по места. Това сериозно би застрашило вота и гласуването на местните избори”, обясни той.

Депутатът Пенчо Милков от БСП  заяви, че машинното гласуване гарантира възпрепятстването на манипулирането на вота.

„Не машините провалиха хората, а хората умишлено провалиха машините. На страницата на ЦИК методическите правила за машинното гласуване, Комисията ги утвърждава на 20 май, което е 6 дни преди изборите. Машините са сертифицирани 30 минути преди да тръгнат за секциите. Всички възражения, които се изтъкват в момента, са заради лоша организация на изборния процес. Машината е бъдещето. Тя препятства манипулирането на вота, недействителните бюлетини. Странно как в България 7 на сто са недействителните бюлетини. Това са партия и половина в парламента. В Европа са не повече от 2%. Това е недопустимо”, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.