57-годишният мъж отглеждал 193 растения от рода на конопа

Окръжна прокуратура – Бургас внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Тодор С., обвинен в държане с цел разпространение на 90 килограма марихуана и за отглеждане на 193 растения от рода на конопа.

57-годишният мъж държал с цел разпространение марихуаната в постройка, разположена в поземлен имот в землището на с. Бата, област Бургас.

Разкриха две миниоранжерии за канабис във Великотърновско

Подробности по разкриването и разследването на случая, и за повдигнатите обвинения, съобщиха зам.- апелативният прокурор и говорител при Апелативна прокуратура – Бургас Йовита Григорова, Георги Чинев – Административен ръководител на Окръжна прокуратура – Бургас и старши комисар Калоян Калоянов – Директор на ОД на МВР-Бургас.

Прокурор Чинев съобщи, че стойността на откритата суха листна маса е 540 000 лева по цени на съдопроизводството. Прокурор Чинев каза още, че сухата тревна маса е открита в постройка, а в поземления имот, който е прилежаща част към постройката, са открити и още 193 растения, като само тяхното тегло възлиза на приблизително 130 килограма. „Растенията са много добре подредени със спазени отстояния, което сочи на целенасочено, умишлено и съзнателно отглеждане, за да дадат добра реколта”, добави прокурор Чинев. По думите му откритото количество наркотично вещество е най- голямото за територията на област Бургас от началото на 2019 година.

Задържаха варненец за отглеждане и разпространение марихуана

По първото обвинение законът предвижда санкция „лишаване от свобода“ от 3 до 12 години и „глоба“ от 10 000 до 50 000 лева. По второто обвинение законовата санкция е „лишаване от свобода“ до 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.

Старши комисар Калоянов съобщи, че суха тревна маса е съхранявана в различни съдове – бидони, кашони, имало е и вакуумирани в пакет. Обвиняемият не е криминално проявен или осъждан и е декларирал, че е земеделски производител.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.