За останалите употребата на водните лули се разрешава дори на закрито

Депутатите забраниха пушенето на наргилета и електронни цигари от деца до 18-годишна възраст. За всички останали това ще бъде позволено, дори на закрити на обществени места. Това стана факт с приемането на окончателните промени в Закона за здравето.

Изненадващо парламентарното мнозинство отхвърли първоначалното предложение да бъде въведена тотална забрана за пушенето на наргиле на закрито, което да приравни режима с този на тютюневите изделия. Причината – законопроектът няма необходимата нотификация от Европейската комисия, заради което, ако текстовете бъдат приети, страната ни може да бъде санкционирана.

Гласуват на второ четене забраната за пушене на наргилета на закрито

Отговорността за спазването на забраната за непълнолетните ще бъде на МВР и Районните здравни инспекции.

Комисията по образование подкрепи забраната за наргилета на закрито (ВИДЕО)

„Ние се въздържахме да приемем тоталната забрана за наргилета в закрити помещения, защото това крие риск. Тук няма политика, а само придържане към законите, по които функционира Европейският съюз", обясни д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

От НФСБ обаче се обявиха против приетите промени, които не въвеждат пълна рестрикция за наргилетата.

„Един от лидерите на тази група нарушители, забогатяващи от здравето на хората, се казва Али Бабаков, мисля - по аналогия на Али Баба и 40-те разбойници. Той има влияние на най-високо ниво и оттам си е прокарал една пасивна позиция на нашите партньори от ГЕРБ, за да не бъде ощетен техният бизнес”, каза Валери Симеонов.

"Нямаме никаква политическа връзка с абсолютно никой. Ние си гледаме бизнеса. Сега вече бизнесът трябва да покаже, че може да спазва закони, а не само да дава предложения”, каза Ричард Алибегов от Асоциация на заведенията.

Опасни или безопасни са наргилетата за здравето ни?

По данни на международно изследване на Световната здравна организация, проведено в периода 2013-2014 г., страната ни се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле сред 11-13-годишни ученици и на второ място сред 15-годишните. Поради ниската здравна култура много хора считат наргилето с нетютюневи смеси за безвредно, а модната тенденция сред младите в европейски и световен мащаб за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.