Вреден ли е той за най-малките?

Ще намерят ли пресечни точки противниците на белия хляб и държавната експертиза?  И вреден ли е той за най-малките? В студиото на „Събуди се” темата коментират Яна Данаилова от сдружението на нутриционистите и проф. Веселка Дулева, главен координатор по хранене и диетика.

„Голяма част от предложенията са в подкрепа на промените, а тези които са неприемливи за нас са много малко. Ние ще направим преглед и ще отговорим на всеки. Там, където има рационални предложения ще се постараем да ги удовлетворим”, коментира проф. Веселка Дулева.

„Нашите мотиви да внесем предложение са да бъдем в полза на обществото. Може да съществува някаква неудовлетвореност в майките, затова ние събрахме доста от актуалните менюта в детските градини. Те удостоверяват наличие на повече въглехидрати, бяло тесто, на добавена захар и по-малко количество сезонни плодове. Нашето желание е да работим в посока подобряване на начина, по който се хранят децата”, каза Яна Данаилова.

Киноа и чия vs. традиционни български храни в детските градини

Гостите коментираха и дали количеството на хляба, който присъства в детските менюта е твърде голямо.

„Нашите предложения са основно за ограничаване на тестените изделия, особено белите рафинирани теста”, допълни Яна Данаилова.

„Наредбата определя рамките и границите, за да бъде осигурено адекватно хранене. Не знам от къде идва твърдението, че количеството на белите рафинирани храни е твърде голямо. В наредбата имаме предложения за пълнозърнести продукти всеки ден в менюто на децата” посочи проф. Веселка Дулева.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.