Зрители сигнализираха, че при подаване на документи за задгранични паспорти са получили известие, че имат неплатена глоба

Зрители на NOVA сигнализираха, че при подаване на документи за задгранични паспорти са получили известие, че имат неплатена глоба по Закона за движение по пътищата. При опит да разберат каква е, ударили на камък. На гишето нямали информация за санкцията, а на онлайн портала на МВР пишело, че нямат никакви нарушения.

Цветомира и Дилян са решили тази година да почиват в чужбина. Планирали са семейната им ваканция да бъде в Турция. Разбират, че паспортите им изтичат и отиват да ги подновят. Очаква ги неприятна изненада - жената зад гишето ги информира, че имат фиш за превишена скорост.

„Оказа се фиш на мое име. Не знаех за него. За да ми издадат паспорта, трябва да заплатя тази глоба, която ми е наложена от КАТ. Когато попитах дали мога да платя при тях, те ми казаха, че не може. Получих само едно уведомление, където никъде не пише номера на фиша и аз реално няма как да платя за него”, разказа Дилян Николов.

Никой не им обяснява могат ли да получат паспортите си, ако не платят фиша. Двамата започват да го търсят в онлайн портала на МВР.

От 2021 г.: Паспортите ще са с валидност до 10 години

„Там ми излиза, че нямам задължения, което ми е странно понеже един час по-рано жената на гишето в паспортното ми каза, че имам глоба. Реално я няма в системата”, поясни Дилян.

За да открият номера на фиша, Дилян и Цветомира започват да звънят в отдел „Пътна полиция”. След многократни позвънявания се чува женски глас.

„Представих се, казах й, че много бих искала да разбера каква ни е глобата. Уведомени сме, но няма никакви детайли и не мога да я платя”, разказа Цветомира Колева.

След първоначален отказ и дълъг разговор получава номера тайно. Оказва се, че документът, който са получили на гишето за издаване на лични документи не е официално връчване на глобата.

„Това е просто уведомление, с което гражданинът получава сведение, че има неплатени глоби”, заяви инспекторът в отдел „Пътна полиция” към ГДНП Мария Ботева.

А невръчените фишове не излизали в системата без точния номер на глобата.

Абсурд: Мъж получи глоби за неправилно паркиране в Швеция, без да е ходил там

За да получи официално фиша, Дилян е трябвало да отиде лично в КАТ. И едва тогава, като разбере номера, да плати онлайн през системата.

Пред NOVA от полицията казват, че дори и да не си платят глобата, семейството е щяло да получи паспорти, защото в закона всъщност няма текст, по който да се спира издаването им заради неплатени глоби.  Преплували административния океан в България семейството на Дилян и Цветомира спокойно ще се отдаде на почивка в чужбина, но остава въпросът им - Защо трябва да изтече срок на паспорт, за да се разбере, че има натрупана глоба по Закона за движение по пътищата и защо е толкова сложна процедурата по плащането й?

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.