Превозвачите заявиха, че нямат пари за гориво

Фирмите, които обслужват градските линии в Пловдив, са изправени пред фалит. Казват, че работят на загуба и нямат пари за гориво. В понеделник превозвачите ще се срещнат с областния управител, за да поискат помощ от държавата, в противен случай градът до дни ще остане без автобуси.

През летните месеци автобусите на градския транспорт са почти празни. От фирмите се оплакват, че возят пътниците под реалната себестойност на билетите. За един километър пробег получават субсидия от 1.60 при необходимия минимум от 3. 

„Хроничното недофинансиране на дейността ни от страна на Община Пловдив вероятно ще доведе до финансов колапс. Задължение на общината е да направи баланс между реалните разходи на превозвачите и социалните услуги, които предоставяме”, заяви в ефира на „Здравей, България” собственикът на транспортна фирма Веселин Дошков. Той допълни, че разходите са с около 50 стотинки по-високи от приходите.

ОКОНЧАТЕЛНО: Заплатите в градския транспорт започват да скачат от 2020 г.

По думите на притежателят на транспортна фирма Петко Ангелов дълговете към доставчиците на гориво надхвърлят 2 млн. лв.

„Общината отпусна 7 млн. лв. за обществения градски транспорт. Те обаче не са достатъчни. За последните обществени поръчки превозвачите закупиха чисто нови автобуси”, каза още собственикът на транспортна фирма Димитър Чолаков.

Те допълниха, че много шофьори напускат заради тежката работа и ниските заплати.

От общинната заявиха, че диалогът с превозвачите не е прекъсван и са готови на нови преговори.

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.