Фандъкова не заяви участие в битката, но посочи кандидата на опозицията

Ще има ли женски сблъсък за кместкия стол в София? Йорданка Фандъкова обяви, че персонално за нея това ще стане ясно през септември. Омбудсманът Мая Манолова пък беше категорична, че отказва партийни номинации.

Местният вот наближава, а една от най-интересните битки по традиция ще е тази за столицата. И днес кметът Йорданка Фандъкова не даде отговор дали ще участва, но посочи кой ще е кандидатът на опозицията.

Калоян Паргов: Лидерският въпрос в БСП не съществува в дневния ред на партията

"Септември месец ще коментираме и ще имаме резултати. Виждам, че и в БСП вървят номинации, съвсем естествено партийни структури номинират г-жа Манолова като знаково лице на БСП", каза кметът на София - Йорданка Фандъкова.

Мая Манолова пък побърза да се разграничи от социалистите. Не иска и друга партийна подкрепа.

"Аз многократно съм заявила, че каквито и планове да имам, за каквито и позиции да кандидатствам, това ще бъде единствено и само като гражданин с подкрепата на гражданите. Аз отдавна приключих с партиите", каза още омбудсманът.

Защо ГЕРБ поискаха отмяната на машинното гласуване?

В първото проучване за предстоящата кметска надпревара в София - Центърът за анализи и маркетинг дава предимство на Фандъкова пред Манолова на първи тур.

А при балотаж настоящата кметица би спечелила с 59 срещу 41 % срещу омбудсмана. 
Социологът Юлий Павлов прогнозира и доста шарен общински съвет, доминиран от ГЕРБ, но със солидно присъствие на съветници от БСП. А сред основните проблеми на София анкетираните посочват проблемите с чистотата, качеството на улиците и това на въздуха.

Репортер: Ивелина Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.