Страната ни е сред първите 20 в отборното класиране

Българският отбор грабна 5 сребърни и 1 бронзов медал от Международната олимпиада по математика. Всеки от състезателите ни се прибира с медал, а страната ни е на 19 място в отборното класиране, съобщават от Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки.

60-ата Международна олимпиада се проведе в гр. Бат, Великобритания между 10 и 21 юли. Българските ученици се състезаваха с над 600 ученици от всички краища по света.

Иво Петров, ученик в 11 клас на СМГ направи истински подвиг и в рамките на две седмици спечели два сребърни медала от международни олимпиади (първо от тази по физика 7-15 юли Тел Авив, Израел, а сега и по математика).

Съставът на националния отбор по математика спечели следните отличия:

Евгени Кайряков, 11 клас, СМГ - 28 точки, сребърен медал

Иво Петров, 11 клас, СМГ  - 27 точки, сребърен медал

Борислав Кирилов, 9 клас, ПЧМГ  - 27 точки, сребърен медал

Кьонг До, 10 клас, СМГ  - 27 точки, сребърен медал

Кристиан Минчев, 11 клас, ППМГ Бургас  - 26 точки, сребърен медал

Кристиян Василев, 12 кл, ПЧМГ - 17 точки, бронзов медал

Състезателните дни бяха 16 и 17 юли, като всеки от тях включва решаване по 3 задачи - общо 6 за двата дни. Церемонията по награждаването се проведе на 21 юли.

Евгени, Иво и Къонг са ученици на СМГ с учители Илиана Цветкова и Ваня Данова. Борислав и Кристиян са ученици на ПЧМГ с учители Ирина Шаркова и Таня Стоева. Кристиан е ученик на ППМГ Бургас с учител Гергана Николова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.