Причината - принуждават го да купува само седмични и дневни винетки

Превозвач от Севлиево заплашва да остави общината без междуградски транспорт. Причината - приетият закон,  задължаващ транспортните фирми да купуват за автобусите само седмични винетки. Това оскъпява услугата в пъти. превозвачът се закани дори да съди АПИ и изкара на протест служителите си. Фирмата му е с 30-годишна история и една от първите на частния пазар у нас след промените.

„На 17 юли разбрах, че мога да купувам само седмични винетки. Имам 12 автобуса и винетните им стикери са разпределени като суми в един ден и просто изтичат през 2 дни. И чиста случайност е, че на 17-и разбираме първи”, коментира в „Здравей, България” превозвачът Пламен Боевски, който притежава най-старата транспортна фирма в града.

Ще остане ли Пловдив без градски транспорт?

Той обясни, че годишната винетка за автобусите е 800 лева. Тя не може да се закупи от месец януари. Месечният стикер пък е 80 лева, а седмичната – 40 лева. Боевски твърди, че е принуден да купува само седмични и дневни винетки, което увеличава двойно разходите на фирмата.

„Още при приемането на Закона за пътищата и влизането му в сила беше ясно, че на 17 юли няма да могат да се закупуват месечни винетки. Това е записано в закона. Законодателят е определил и е взел под внимание всички факти”, коментира проф. Олег Асенов от „Националното ТОЛ управление”.

По думите му продажбата на месечните винетки може да  бъде възстановена още тази седмица.

Превозвачите протестираха с камиони и автобуси в цялата страна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си