Недоволство заради пресъхналите чешки в дупнишко село

Как в 21 век се живее без вода близо 2 месеца? По сигнал на зрители на NOVA ще ви разкажем за дупнишкото село Баланово, където имат сериозен проблем с пресъхналите чешми. Водата идва много рядко, а когато това се случи, е мътна и видимо негодна за пиене.

За всяка капка вода от дълго време насам се борят жителите на село Баланово. Всеки се спасява с бутилки и бидони. Защото друг начин за осигуряване на вода няма. В горещия юлски следобЕд, в притихналото от жегата село, отиваме в заведението на Райка Павлова.

"Четвърти ден горе нямаме на чешмите капка вода, тече по малко сутринта, в 6 и половина съм ги пълнила пет туби и спира. Нагоре през целия ден няма никаква вода", каза Павлова.   

Без вода Райка вече се е научила как да пуска пералнята. Без вода, тежък самотен живот води и Методи Стоименов - човек с увреждане. Принуден е през няколко дни да носи тежки туби в инвалидната си количка. Мъжът живее сам и за да не умре от жажда разчита на хора около себе си.

Ямболско село на протест заради безводие

"11 кила е тубата - препасвам я, връзвам я. Изкарам един-два дена и идем при Райка, моля се за вода. С тая вода е направо сме ужас", каза още Стоименов.

Кметът на селото Явор Митов от седмици насам не може да обясни на жителите кога ще се реши проблемът.

"Вече не ми се идва и на работа, само ме срещат стотици и ме питат какво става с водата. Имаме ВиК, което не знам дали работи, но щом не могат да оправят проблема, значи е неработещо", заяви кметът на село Баланово - Явор Митов.

Три дни хасковско село е без вода

И докато разговаряме с кмета, в селото пристига екип на ВиК. С експертите отиваме при резервоара над селото, за да ни обяснят къде отива водата и защо не стига до хорските чешми.

"Причината е в селото и повече в поливките в градините. Водата е само за питейно-битови нужди, те плачат, че градините им изсъхнаха, затова я търсят тая вода", добави техническият ръководител на ВиК - Атанас Бельов.

От ВиК се заканват, че в близките дни започват  акция срещу всички, които поливат градините си и харчат водата от резервоарите.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.