Столичната община ще се опита да придобие имота на ул. "Георги Раковски"

Държавата ще спасява къщата музей на поета Пейо Яворов. Столичната община ще се яви на търг през септември и ще се опита да придобие имота на столичната улица „Георги Раковски“. След анонимно дарение от 400 000 лева, домът на Райна Княгиня в София също ще бъде ремонтиран и превърнат в музей на акушерското дело.

Началната цена за придобиването на къщата на Яворов е над 1,3 млн. лева, а общината е готова да плати близка до тази сума. След дълги години съдебни спорове, общината се решава да спаси къщата, в която поетът е живял с любимата си Лора. Сега отворен за посещения е само вторият етаж, a останалите два вече не функционират като музей. Сградата е започнала да създава сериозни проблеми. Затова се планира и ремонт.

Къщата на Яворов отвън и отвътре (СНИМКИ)

Спасение ще има и за дома, в който Райна Княгиня е прекарала последните години от живота си. След анонимното дарение, потомци на великата българка потърсили общината за съдействие за реставрация на къщата. 

Втори опит за продажба на къщата на Яворов

Музеят за Райна Княгиня ще отвори врати до две години. Търгът за къщата на Яворов ще се проведе на 27 септември. Ремонтът на бъдещия музей на акушерното дело ще започне още това лято.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.