Има ли опасност за здравето на хората?

Хората от първомайско село от 2 години се оплакват от уран във водата. Съвсем наскоро те са останали и без единствената водоноска, която ги спасявала в кризисната ситуация.

Водата, която тече от чешмите, е негодна за пиене от август 2016 г. В село Брягово живеят около 500 души. В петък те се събраха в центъра на селото с искане за чиста питейна вода.

„Налага се да купуваме вода от магазина. Институциите нищо не правят по въпроса. Има и ешерихия коли”, оплакаха се местните граждани.

Местните жители се оплакаха, че водата е негодна не само за пиене, но не може да се ползва и за битови нужди. Най-засегнати са домакинствата с малки деца. Катя Беширова, която отглежда трите си внучета, доскоро разчитала на водата от близкия извор, но от няколко месеца и тя е негодна за пиене.

„Сложиха табела, че има ешерихия коли. На децата как ще давам? Пък и аз не съм добре със стомаха. Страхува се човек. Как ще дава с разни бактерии вода да пият?”, пита тя.

Така единственото спасение за семейството на Катя е минералната вода от магазина. Разход, който натоварва фамилния бюджет с 30 лева седмично.

За да се справят с кризата с питейната вода, някои пътуват с автомобилите си по 20 километра до село Леново за минерална. Други разчитат на двете чешми в селото, чиято водата обаче също е съмнително качество и крие риск за здравето им.

С подписка до местното ВиК и до Регионалното министерство те настояват да бъдат възстановени двата каптажни извора, които допреди 30 години захранвали с чиста вода селото.

Забраниха да се пие вода от чешмите в още две хасковски села

От Регионалната здравна инспекция обясниха за NOVA, че вземат ежемесечни проби от водоснабдителната мрежа. Резултатите показват, че заради наличието на естествен уран е забранено консумирането на вода в селата – Брягово, Бяла река, Караджалово и Падарско. Тя може да се ползва само за битови цели. От Здравната инспекция успокояват, че няма опасност за населението.

Хората в селото дадоха едномесечен срок на институции да решат проблема, в противен случай ще направят подарък до Народното събрание, като изпратят от водата, която тече от чешмите им. 

Повече по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.