Той е вторият българин, който е покорил втория по височина връх в света К2

Гледката на К2 е величествена. Развях българския флаг и го вързах на най-високия връх в планината Каракорум. Това заяви алпинистът Стефан Стефанов, вторият българин, който е покорил втория по височина връх в света К2, в интервю за „Здравей, България”.

За втори път българин изкачи втория по височина връх в света

Успехът не идва лесно. Още в началото на изкачването, Стефан се сблъсква с първите трудности. „Имаше затруднения с моя шерп. Имаше участък, който не можеше да изкачи. Той, все пак, носи допълнителен кислород за него и за мен. Имаше един участък, който се върнах 15 минути и се мъчихме”, каза той.

Условията в планината са изключително тежки през целия преход. „Трудностите започват още при преминаването на ледника Балторо. Постоянно се променя маршрутът, защото се топят ледовете. След това между лагер 1 и лагер 3 е убийствено скално катерене с неприятни измерения като температура, сняг. Пред самия връх – пирамидата, е доста тежко. Снегът е доста твърд и не могат да се забиват котките”, разказва той.

Адвокат по професия, авантюрист по рождение – Стефан продължава да предизвиква себе си, но не заради хората и хвалбите, а с изкачването на К2 той изпълнява мечтите си.

Целия репортаж вижте във видеото.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.