От организацията предупредиха пушачите да не се опитват да използват тези продукти

Електронните цигари „без съмнение са вредни", и трябва да бъдат подложени на регулации. Това заявиха от Световната здравна организация (СЗО) и предупредиха пушачите да не ги пробват, които се опитват да напуснат смъртоносния си навик, предаде БГНЕС.

Нарастващата популярност на електронните цигари, устройствата, захранвани с батерии, които позволяват на потребителите да вдишват пристрастяващите никотинови течности, предизвика страхове сред политиците по света за нова пристрастяване към младите хора.

Макар вдишването да излага потребителите на по-ниски нива на токсини от тютюнопушенето, според СЗО устройствата все още представляват "рискове за здравето" на потребителите. "Въпреки че специфичното ниво на риск, свързано с ENDS (електронни системи за доставяне на никотин) все още не е окончателно оценено, ENDS несъмнено са вредни и следователно трябва да бъдат предмет на регулиране", казва СЗО в нов доклад за глобалната епидемия от тютюнопушенето.

Учени: Отказването от цигарите може да предотврати преждевременна смърт

Има и "недостатъчни доказателства" в подкрепа на твърденията за тяхната ефективност в подпомагането на пушачите, които се опитват да напуснат конвенционалните цигари, се казва в съобщението. "В повечето страни, в които те са на разположение, повечето потребители на електронни цигари продължават да използват електронни цигари и цигари едновременно, което има малък или никакъв положителен ефект върху риска за здравето", се казва в доклада.

През последните години големите тютюневи компании агресивно продават електронни цигари и нагрявани тютюневи изделия, тъй като търсят нови клиенти.Те твърдят, че такива продукти са далеч по-малко опасни от традиционните цигари и могат да помогнат на някои пушачи напълно да преминат към "по-безопасни" алтернативи.

Специалисти: Цигарите вредят и на зрението

Но СЗО предупреди, че дезинформацията, разпространявана от тютюневата индустрия относно електронните цигари, е „настояща и реална заплаха“.Ограниченията за използването на електронни цигари по света се увеличават. Сан Франциско миналия месец забрани продажбата и производството на продуктите, които за разлика от тютюневите цигари не изгарят.

Китай, който е дом на почти една трета от пушещите тютюн в света, също планира да регулира устройствата. Необходими бяха повече усилия, за да се помогне на пушачите да се откажат, каза СЗО в доклада, като отбеляза, че "30 процента от населението на света има достъп до подходящи услуги за отказване от тютюна", като консултиране, горещи телефонни линии и медикаменти. Без помощ само 4% от опитите да се спре тютюнопушенето са успешни.

В Швеция забраниха и пушенето на електронни цигари на открито

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.