Лентата "Любовен час" е заснета буквално за 1 ден и е по идея на Хара Нурин

10 минути - 10 минути да разкажеш история. 10 минути да разсмееш или разплачеш зрителя. 10 минути въображение и любопитство. 10 минути за кино, създадено с телефон.

Филми, които разчупват стереотипи и доказват, че ключът за голямото кино е в джоба ни.
Големият победител на фестивала е филмът „Любовен час”. Лентата е заснета буквално за 1 ден и е по идея и сценарий на Хара Нурин. "Самата аз като дете съм била сомнамбул и познавам други такива хора. Това беше провокацията на нашата история", каза сценаристът на филма "Любовен час" - Хара Нурин.

Режисьор и оператор е главният редактор на вестник "168 часа" - Слави Ангелов. "Беше забавно, предизвикателство е да направиш филм с телефон, но тези нови технологии наистина ще променят бъдещето", каза още Ангелов.

От журналист Мила Иванова скача в обувките на актриса, за да се превъплъти в главната женска роля. "Привлече ме това, че кучето ми ще се появи на голям екран. Комбинацията от добра техника, добра креативна мисъл и перфекционизъм прави  първи места", заяви Иванова.

Българин с награда "Еми" за четвърти път (ВИДЕО)

Монтажът на най-добрата продукция на фестивала е поверен на колегата ни в NOVA - Методи Андонов. Някои дръзват да си помечтаят и за анимация, заснета с телефон.

Още един технологичен връх е буквално покорен. Стоп моушън анимацията „Връх”, заснета единствено с камерата на Huawei P30pro. Авторът на късометражния филм е Стефан, който е по професия аниматор. "Буквално целия месец ми отне, по 12 часа на ден. Целият юни месец го прекарах в анимиране", каза Войводов.

Къртовският труд прави впечатление на журито. "Лично в моята класация този филм трябваше да е на първо място", каза още Крум Родригес от журито на "Huawei Smartphone Film Festival". 

Неслучайно Стефан спечели специалната награда на фестивала за късометражни филми. Технологиите пренаписват правилата на фотографията и киното. И така всяка история оживява с камерата на смартфона ни, при едно условие – ако в джоба си имаме точния ключ към голямото кино.

Тео Ушев получи награда от Френската академия за филмово изкуство "Сезар"

"Видеата, които снимаме с телефоните си, ще стават още по-ценни не само в социалните мрежи. Ние, от Huawei насърчаваме хората да използват повече смартфоните си. Така всеки ще има възможност да разкаже своята история, тази, която го вълнува, но и е важно не само за него, но и за обществото", добави генералният мениджър на потребителския бизнес на Huawei в България - Лонгруи Циу. 

Най-забавната лента от фестивала е филмът „Трепачи“ на Тео Чепилов и заслужено спечели второ място. "Историята, в която Тео отива на рожден ден на специална мацка и се оказва, че всички там са мъже", каза актьорът Димитър Балабанов - Флаш в късометражния филм "Трепачи".

На трето място спечели филмът “Едно ДА ще прецака София“ на най-младия участник - Лидия, която е само на 18 години и е все още ученичка. "Дойдох тук с мисълта, че ще гледам 3 страхотни филма, победили моя, но супер много се радвам и благодаря, че печеля", каза още авторът на филма "Едно ДА ще прецака София" - Лидия Юлианова".

Това е само началото на фестивала за късометражни филми, заснети със смартфон, който тепърва ще пише история. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.