Иван Тодоров пристигна с полет от Истанбул

Арест за кибертероризъм! Задържаха собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров. Той беше отведен от полицията още при кацането си на Летище София. Повдигнато му е едно обвинение.

Именно в „ТАД Груп” работи и соченият за пряк извършител на безпрецедентната хакерска  атака срещу  базата данни на НАП Кристиян Бойков. При нея бяха източени данните на 5 милиона българи и фирми!

Адвокат на Иван Тодоров: Възмутително е задържането за 72 часа

Иван Тодоров се прибра от Канада в България малко след 09:00 часа тази сутрин, с редовен полет на турските авиолинии. Задържан е от Гранична полиция при паспортната проверка, въпреки уверенията му от последните дни, че ще съдейства и ще отиде сам право в Прокуратурата.

Арестът на шефа на „ТАД Груп” се е случил пред очите на останалите пътници. Отвън напразно остана да го чака един от адвокатите му.

„Това не е чак толкова възмутително. Възмутително е задържането за 72 часа и твърдението, че е необходимо налагането на най-тежката мярка на човек, който е оказал пълно съдействие, който е уведомил, че заминава по служба и кога ще се върне, и че днес ще се яви”, заяви Ина Лулчева, адвокат на Иван Тодоров.

Обвинението срещу Тодоров е за  кибертероризъм заради безпрецедентната хакерска атака срещу масивите на НАП

„Конструкцията на обвинението е такава – компютърни данни, които се разпространяват с цел да се всее страх и смут в населението”, обясни Ина Лулчева.

Собственикът на „ТАД Груп” е задържан за 72 часа.

„Имало опасност да се укрие и трябвало да се иска задържане от съда. Да се твърди, че има опасност от укриване е злоупотреба със закона”, заяви адвокат Лулчева.

Тодоров е дал обяснение пред защитата си.

„Каза, че неговата фирма никога не се е занимавала с дейност, която цели да всява страх и смут в населението. Не му е известно някой да е извършил каквато и да е незаконна дейност”, обясни адвокат Лулчева.

От специализираната прокуратура ще внесат утре искане в съда Тодоров да остане в ареста за постоянно.

Собственикът на "Тад груп" е пуснат за издирване в Шенген

Припомняме, че в компютрите на "ТАД Груп" прокуратурата откри източените данни от Националната агенция за приходите.

В разгара на хакерския скандал Иван Тодоров замина за Канада. Според самия него - на отдавна планирано посещение. От прокуратурата го обявиха за издирване и издадоха европейска заповед за арест. Тодоров и адвокатите му са категорични, че той не се е укривал от правосъдието.

Обвинението срещу собственика на компанията е за кибертероризъм - престъпление, което се наказва с 15 години затвор.

Адвокатът на Иван Тодоров - Георги Стефанов

Снимки: Олег Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ниЗа още новини харесайте и страницата ни във Facebook.