Българите в Кипър и кипърските студенти са мост между двете страни, каза Силурис

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с председателя на Камарата на представителите на Република Кипър Димитрис Силурис. По време на разговора им в Министерския съвет двамата дадоха отлична оценка на българо-кипърските отношения, които се развиват стабилно, в дух на приятелство и сътрудничество от установяването им досега, съобщиха от правителствения пресцентър.

Според премиера Борисов политическият диалог между България и Кипър е изключително полезен, защото мотивира активната работа във всички сфери от взаимен интерес. Българският министър-председател изрази надежда, че занапред ще се разшири още повече спектъра на посещения на ресорни министри между двете държави.

Борисов изтъкна потенциала на подписаните през последните години двустранни споразумения в областта на земеделието, туризма, енергетиката, културата, образованието и науката, корабоплаването. 

Турция към ЕС: Не се намесвайте по въпроса с Кипър

Република Кипър е важен търговско-икономически партньор на България, отбеляза още премиерът и обърна внимание, че през последните години има стабилен ръст на двустранния стокообмен. По думите му трябва да се търсят възможности за увеличаване на търговския обмен, вкюлчително чрез съвместно излизане на трети пазари. Министър-председателят посочи още, че членството в Европейския съюз е също много солидна база за развитието на партньорството между България и Кипър. 

Председателят на кипърския парламент е на посещение у нас с кипърска делегация по покана на своя български колега Цвета Караянчева.

Двамата обсъдиха активния политически диалог и задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма. Общо бе мнението, че България и Кипър могат да предлагат съвместен туристически продукт на трети страни. На разговора двамата председатели оцениха отношенията между България и Кипър като отлични във всички сфери от двустранен интерес. Цвета Караянчева припомни, че Кипър беше сред първите държави членки, ратифицирали Договора за присъединяване на България към Европейския съюз и благодари за подкрепата. Гостът подчерта, че в страната му работят 30 хиляди българи и те са едни от най-добрите работници.

Председателят на НС отбеляза, че българската общност в Кипър и кипърските студенти, които се обучават в България, са мост между двете страни. Гостът припомни историческата и културна близост между двата народа, които следва да се задълбочават. От кипърска страна увериха, че се отделя сериозно внимание на работата с българската общност в Кипър.

Димитрис Силурис отбеляза, че трябва традиционните отлични отношения между Кипър и България да бъдат реализирани на практика и приложени в полза на двата народа. Ние изпитваме голяма благодарност към България за времето след турската инвазия, когато България даде работа и хляб на хиляди кипърски граждани, изгубили домовете си, посочи той. Това, което Кипър днес предоставя като възможност за трудова заетост на български граждани, е най-малката отплата, която бихме могли да дадем, добави председателят на кипърския парламент.

Силурис и водената от него парламентарна делегация разгледаха пленарната зала и разговаряха с Групата за приятелство България-Кипър. По-късно гостът се среща и с президента Румен Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

Редактор: Ива Капкова