26 огнища са регистрирани до момента, обясни Десислава Танева на среща с Радев

Президентът Румен Радев констатира, че в държавата е налице кризисна ситуация. Част от нея била кризата с африканската чума, но и хакерският пробив в НАП, сделката за изтребителите и изборът на главен прокурор.

СЛЕД ПОВТОРНИ ПРОБИ: Африканска чума и в Пловдивско

Заключението Радев направи в началото на инициираната от него среща със земеделския министър Десислава Танева, вицепремиера Томислав Дончев, екоминистъра Нено Димов и шефа на БАБХ по повод заразата по свинете. $Тази криза е само част от цялата кризисна ситуация - с пробива в НАП и данните на 5 млн. души, с неизгодните правно- и икономически договори за F-16, с набиращия енергия протест за избора на новия главен прокурор" - бяха встъпителните думи на президента при посрещането на министрите. "В България недоволните винаги са повече от протестиращите", добави той.

"Изключително важно е държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с чумата - много хора са засегнати", отбеляза държавният глава и изрази желание да получи повече информация за епидемията. Според него е нужно взаимодействието на всички институтиции и мащабна информационна кампания за заразата.

Вицепремиерът Томислав Дончев и земеделският министър Десислава Танева представиха мерките, предприети от властта. Дончев обясни, че за решаването на тежката ситуация има отношение "половината апарат на държавата". Десислава Танева пък припомни, че когато ГЕРБ беше опозиция по времето на служебния кабинет с премиер Огнян Герджиков, назначен от президента, лично тя е сигнализирала , е сигнализирала още в за проблем по одириране на Програмата за развитие на селските райони. "Вие взехте отношение - толкова за обективността", добави тя. Танева отбеляза, че мерките за борба със заразата са общоевропейски и отчете, че до момента са регистрирани общо 26 огнища на африканска чума. 

Срещата при президента продължи точно час, по време на който изпълнителната власт и държавният глава обсъдиха мащабите на епидемията и предприетите мерки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook