Деца от цяла България се учат на приложна физика в школата на учителя

Деца от цяла България се трудят върху криптоматематиката, приложната физика и френската реч в школата в старозагорското село Оряховица, ръководена от учителя Теодосий Теодисиев. А нейният създател и благодетел е проф. Минко Балкански, който емигрира от България още през 1946 г. в Париж. Завръща се у дома след 46 години в странство.

"Те ме осъдиха на смърт, брат ми беше убит. Искаше да се учи като мен", каза проф. Балкански.

А той, беглецът, защитава дисертация в Сорбоната, приет е в легендарния Международен технологичен институт на Кембридж. На 28 г. е професор в Университета "Пиер и Мария Кюри", участва в Нобеловия комитет, ръководи работни групи във Франция, Германия, САЩ, Япония, Китай и Полша. Днес, вече на 90, чете всяко едно мотивационно писмо на българчетата, които желаят да станат част от неговата школа в родната му Оряховица.

Как сбъднахте мечтата на учителя Тео?

90-годишният професор е най-големият благодетел у нас, но пътят до професурата е дълъг. Може би минава и през школата в Оряховица, където казват, че едно дете в 9 клас трябва да е прочело поне 1000 книги.

"Всяко дете може да влезе с добро мотивационно писмо. Искаме и деца, които не са шампиони, но имат интерес към физиката", каза административният директор на фондация "Минко Балкански" Яна Ковачева.

В по-различното учене помагат и лауреати на фондацията, които вече вървят по стъпките на големите учени в чужбина.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.