Съветът за национална сигурност в Южна Корея проведе спешно заседание

Американското разузнаване проследи вероятното изстрелване на нова ракета от КНДР, предаде БГНЕС, позовавайки се на източници в администрацията на САЩ.

Изяснява се, че вероятно става дума за изстрелване, подобно на това, което се случи наскоро от територията на Корейския полуостров. В същото време американски служител, пожелал конфиденциалност, заяви, че това изстрелване не представлява заплаха за Северна Америка като броят на изстреляните обекти не може да бъде установен.

КНДР се закани, че новото им оръжие не може да бъде спряно

Съветът за национална сигурност в Южна Корея проведе спешно заседание и изрази "сериозна загриженост", като нарече ракетите балистични. Както е отбелязано в изявление на президентската администрация, тестовете на КНДР "оказват негативно влияние върху усилията за установяване на мир на Корейския полуостров".

Северна Корея изстреля две ракети с малък обсег в Японско море

Преди това Северна Корея призова Сеул да се откаже от военните учения през август със САЩ, които Пхенян счита за подготовка за война на Корейския полуостров. Искането на КНДР беше отхвърлено под предлог, че въоръжените сили не могат да съществуват без учения. Предполага се, че поредицата от ракетни тестове в КНДР сега е реакция на предстоящите военни маневри в Южна Корея.

От своя страна американският президент заяви, че „няма никакъв проблем“ с последните ракетни тестове в Северна Корея. "Нямам проблем. Ще видим какво ще се случи, но ракетите с малък обсег са много стандартни", заяви Тръмп пред репортери, напускайки Белия дом за митинг в Охайо.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.