Тодор беше открит мъртъв в дома си с множество рани по главата

Мъж с влязла в сила присъда, но избягал от правораздащата система, е един от извършителите на зловещо убийство във врачанското село Згориград в началото на месец юли. Наложи се близо месец да се разследва кой е посегнал на човека, който живеел сам.

Случаят с 62-годишния Тодор, който е умъртвен по особено жесток начин от двама души, все още е необясним за близки и съседи. Към днешна дата близо месец по-късно извършителите са зъдаржани. "Имаме 2 лица с повдигнати обвинения за убийство по особено жесток начин и мъчителен към жертвата, в съучастие", каза зам.-окръжният прокурор Камелия Трифонова.

Пуснаха на свобода двамата заподозрени за убийството на възрастен мъж край Враца (СНИМКИ)

Единият от извършителите е местен. Той е бил подбудител и помагач, а другият, т.е., фактическият убиец по информация на NOVA е от Ихтиман. "Изтърпява присъда, която към момента вече е факт. Тя и преди това е била факт, но тъй като той се е укривал, съответно от вчера, той се намира в затвора", каза още Трифонова.

Един от двамата извършители се е познавал с жертвата, но е рано да се каже какви са мотивите за престъплението, заради което във Враца дойде заместник-главният прокурор. "Битовата престъпност по една или друга причина десетилетия е изтикана на заден план. Всеки може да разсъждава защо това се случва, но това не е справедливо", заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Поради тази причина тя вече е сред приоритетите на държавното обвинение. "Не искам да живея в държава, в която като се пенсионирам да стоя с пушката до леглото и да се охранявам", каза Гешев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.