Мъж загина от паднало дърво в близост до село Долни Богров

Мощна буря с гръмотевици и бурен вятър удари Западна и Централна България в петък вечерта и взе една жертва. 55-годишният мъж е загинал, притиснат от паднало дърво в софийското село Долни Богров. Жена, която е била с него, е ранена.

СНИМКИ ОТ БУРЯТА ВИЖТЕ ТУК

Във всички засегнали области са подадени стотици сигнали за паднали дървета и пътни знаци. В Пернишко имаше прекъсвания на тока. Няколко пътни отсечки останаха блокирани до късно през нощта. По информация на синоптиците, на балканите са паднали 184 000 мълнии, за 24 часа.

Около 22.40 ч. в петък вечерта край водоем в близост до село Долни Богров е загинал мъж, който е бил притиснат от паднало дърво. Неговата спътница е била откарана в болница с много тежки наранявания. „Снощи в 22.49 е получен при нас сигнал за този инцидент. Веднага към мястото тръгват две линейки. В 23.15 те са били на място. За съжаление сме установили, че 55-годишният мъж е загинал. Жена на 50 години е била с множество наранявания. Тя е откарана в тежко състояние в болница „Св. Анна”, коментира Катя Сунгарска от Спешна помощ, София.

Силна гръмотевична буря над София (ВИДЕО)

В София, сигналите за паднали дървета заради бурята са десетки. Има и много обърнати или отнесени пътни знаци, които са били поправени своевременно. В градинката на Софийския университет екипите продължават разчистването на паднали дървета. Аварийните екипи на Общината, заедно с пожарната служба са работили през цялата нощ.

„Получени са около 80 сигнала. Нашите екипи са отработили до момента 21. Работата продължава. Щетите не са големи, очаквани са, бяхме подготвени с целия ресурс, с който разполагаме. От Дирекция „Аварийна помощ и превенция” даваме 24-часови дежурства. При необходимост се викат още хора. Досега не сме имали момент, в който да не се справим успешно”, заяви Денислав Енчев от дирекция "Аварийна помощ" към Столична община.

Силната буря удари и Пернишко. Пороен дъжд наводни улици, а силните ветрове изкорениха дървета. След бурята градът беше осеян с нападали дървета и клони. Ураганът успя да изтръгне дори стълб от уличното осветление.

Макар и за 10 минути поройният дъжд наводни ниските части на Перник. Някои от основните булеварди в града осъмнаха буквално под вода, а движението беше затруднено.

На много места падналите дървета скъсаха жици. В първите часове след бурята части от града се оказаха на тъмно. Паднало дърво стана причина и за временно прекъсване на движението на влаковете по линията София-Перник-„Кулата”. Временно беше блокиран и пътят между селата Драгичево и Кладница.

Очаква се в събота през деня да бъдат възстановени щетите по електрозахранването. Службите по чистотата ще се захванат с премахването на падналите дървета и клони.

В Пловдив, дърво колкото 6-етеажна сграда се стовари в центъра на града и затвори напълно движението по бул. „Христо Ботев”. То падна  близо до автобусна спирка. За щастие обаче, около полунощ, когато там не е имало хора. Екипи на пожарната  и общината продължават да разчистват всички паднали дървета и клони в централната градска част. Има десетки смазани автомобили, които са били паркирани под дървета. От някои строежи са отнесени парчета и цели панели от полаганата  изолация.

Краткотрайният, но обилен валеж за кратко наводни някои от улиците в града. Ситуацията вече е спокойна, съобщиха за NOVA от общината.

184 000 мълнии са паднали за последното денонощие на Балканския полуостров, сочи справка на NOVA в портала blitzortung. Значителна част от тях - над България в късните часове в петък вечерта. Гръмотевичните бури са резултат от преминаването на студения атмосферен фронт от запад на изток.

Репортери: Яна Николова, Николай Василковски

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.