Десетки хиляди демонстранти излязоха по улиците на контролираната от Китай територия

Полицията в Хонконг използва сълзотворен газ при сблъсъци с активисти в градския район Коулун в поредния ден на антиправителствени протести, разтърсили контролираната от Китай територия, съобщава БТА.

В следобедните часове присъствието на полицията до голяма степен оставаше назабележимо, докато хиляди протестиращи преминаваха с шествие през натоварения търговски район на Хонконг. Но след 21 ч. местно време стотици полицаи от екипите за борба с безредици започнаха да изтласкват демонстрантите.

Полицията заяви, че е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите пред полицейски участък в квартала "Чимшацуй", след като те започнали да палят огньове и нанесли щети по автомобили. 

Демонстрантите, които крият лицата си с маски, шлемове и очила за плуване, все повече усъвършенстват тактиката си. Днес носели туристически щеки и самоделни щитове.

Десетки хиляди демонстранти блокираха движението в Коулун, който е разположен в континенталната част на града, и предизвикаха транспортен хаос, съобщават местни медии. Издигнали барикади и спрели движението по редица улици и част от натоварен подводен тунел за автомобили, свързващ материка с остров Хонконг.

Според организаторите в днешните протестни акции са участвали 120 000 души. Според полицията в пиковия момент в тях са се включили 42 000 човека. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.