Евакуираха част от жителите заради теч на газ

Теч на газ в Карнобат наложи евакуация на част от жителите на града. Хората, живеещи в района на жп гарата, са прекарали нощта на открито. Инцидентът е станал около 01:00 часа през нощта.

Жители на Карнобат, живеещи в района на гарата, бяха евакуирани около 03:00 часа тази сутрин заради теч на газ пропан-бутан от цистерна на влакова композиция.

Веднага след подаване на сигнала на телефон 112 е сформиран кризисен щаб и на място пристигат екипи на полиция, пожарна и газоспасителна служба. Близо 50 човека са изведени от домовете си и са настанени в чакалнята на железопътната гара, докато бъде овладяна ситуацията.

Сигналът за изтичане на газ пропан-бутан от цистерна бил подаден около 02:00 часа. Констатирано е, че влаковата композиция е от шест звена, като е спряна в близост до друга композиция, превозваща газьол.

„В рамките на 40 минути са събрани всички служби. Те са дошли със специалистите на фирмата-получател и фирмата-изпращач. Отреагирано е и течът е спрян”, коментира зам.-областният управител на Бургас Владимир Крумов.

Катастрофа между влак и камион в Ловешко

Своевременно районът около композицията е бил отцепен. Движението на влаковете през жп гара Карнобат е било преустановено.

„Най-близко живущите хора бяха евакуирани изключително бързо, без паника, съвсем спокойно. Изчакахме екипите  да отстранят повредата и затова беше отцепен целият район. Екипите, които трябваше да отстранят повредата, се справиха много бързо. Движението е възстановено, няма пострадали хора и няма обгазяване”, каза директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Около 03:00 часа сутринта живеещите в района на гарата са разбудени от органите на реда.

„Към 3:30 мина полиция и ни предупреди, че тече евакуация. Отидохме в гарата, но никой нищо не каза. Стояхме два часа и половина и се прибрахме. Не усещахме никаква миризма”, разказа Драгомир Балчев.

Влак блъсна лек автомобил в село Труд, има загинал (ВИДЕО+СНИМКИ)

Собственици на апартаменти в съседните блокове обаче дори не разбрали защо през нощта има полиция пред домовете им. „Научавам сега от вас за инцидента. Трябваше да бъдат евакуирани и нашите блокове”, добави Станка Иванова.

На място са пристигнали изпращачът и получателят на товара във вагона-цистерна.

Проблемът е отстранен и около 5.00 ч. преминаването на влаковите композиции през гара Карнобат е възстановено с нормален ритъм. Час по-късно е разрешено и на евакуираните да се приберат по домовете си.

Цистерната е тръгнала от складовете на "Лукойл Нефтохим", откъдето ни увериха, че имат строга система за контрол. Цистерната с пропан-бутан е проверена веднага след напълването й. Втори път е проверена и при напускане територията на Рафинерията от контрольор на превозвача - в случая Български държавни железници. Крановете на всички цистерни се запечатват и пломбират.

След потеглянето на композицията на всяка гара, на която спре, се извършва проверка. Водещата версия за случилото се остава техническа неизправност, която било възможно да е възникнала и в движение.

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.