Отменени са повече от 200 полета от местното летище

Хонконг е парализиран заради обявена за днес антиправителствена обща стачка. Хаос обхвана метрото в азиатския финансов център. Протестиращи попречиха на вагони да потеглят, което предизвика дълги опашки. Отменени са повече от 200 полета от хонконгското летище.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

На няколко места в града са издигнати барикади. В социалните мрежи са публикувани кадри от автомобили, които успяват да преодолеят загражденията.

Към 17.30 ч местно време (12.30 ч българско) полицията беше арестувала 82 души - най-големия брой задържани протестиращи за ден от началото на демонстрациите.

С настъпването на вечерта се наложи полицията да използва сълзотворен газ срещу протестиращите, след като един по един от мирните протести в седем от районите на града прерасна в сблъсъци.

 

Днешният ден бе третият пореден на съпроводени от насилие протести в Хонконг, бивша британска колония, която сега е административен регион на Китай със специален статут. Азиатският финансов център е обхванат от политическа криза, откакто на 9 юни избухнаха антиправителствени протести, след като властите опитаха да прокарат закон, позволяващ екстрадирането на хора в Китай, за да бъдат съдени за престъпления.

Два нови митинга в Хонконг след сблъсъците с полицията (СНИМКИ)

Протестите започнаха като движение против законопроект, който разрешава екстрадиции в континентален Китай. Недоволството обаче прерасна в по-широки антиправителствени демонстрации след отказа на местните власти да изпълнят исканията на протестиращите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.