В петък Петър Илиев беше освободен от поста си

Бившият шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев обясни, че е имало опити за натиск върху него. Без да уточнява имена, той допълни, че ставало дума за претенции на търговци и висшестоящи. 

Работодатели сезират ЕК и КЗК за нарушения в енергетиката

Според бившия шеф на Националната електрическа компания правилата били лоши и затова енергийният пазар имал проблеми.

„Не, че са манипулации, а правилата са такива, че няма правила. Можеш да направиш такива условия на търга, че друг не може да участва, освен ти. Преди борсата доста хора бяха свикнали да се пазарува енергия по телефона”, заяви Илиев,

Заради свикването по стария начин, сега на новите правила доста хора реагирали с натиск върху бившия шеф на НЕК. Петър Илиев обаче не каза имената им.

„Върху мен се е опитвано да се оказва натиск и търговци, и по-висшестоящи”, обяви той.

„Сигурно е възможно. щом той казва това”, коментира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев.

„Ако разгледате търгове, ще видите кой си е купил енергия под себестойност”, заяви Петър Илиев.

Въпреки че няколко месеца бизнесът искаше оставката на шефа на НЕК, с нея не вижда решение на проблемите на борсата.

„Настояваме за прозрачност на пазара на търговия на едро. Всяка сделка да се докладва и на нашия регулатор, и на европейския и да се намалят възможностите за пазарни манипулации и изменения в цените”, обясни още Колев.

Отстраняването на шефа на НЕК дошло без аргументи и по време на отпуск. Обадил му се новият шеф на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.

„Може би съм неудобен, защото казвам нещата, каквито са”, смята Илиев.

„За нас е важно да има ефект на борсата, а не кой ще управлява НЕК. Бизнесът да може да сключва договорите на нормални цени”, добави Колев.

Петър Илиев управляваше НЕК от 2014 г. Преди около месец подаде оставка. Първо не му я приеха, но в петък го освободиха. Според Илиев, сега Националната електрическа компания е в много добро състояние  - печалба за първата половина на 2019-та от 30 милиона лева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.